• Novinky, aktuality

            • Sviatok zamilovaných – 14. február

            • Sviatok zamilovaných, ktorý sa oslavuje 14. februára, je spojený s odovzdávaním drobných darčekov, kvetov, sladkostí a blahoželaní zvaných velentínky. Aj žiaci našej Súkromnej strednej odbornej školy si pripomenuli tento milý sviatok a to vyrobením valentínok, ktoré venovali svojim tajným láskam.

              Kto bol sv. Valentín ?

              Svätý Valentín bojoval za lásku a manželstvo

              Jedna z najznámejších legiend o svätom Valentínovi tvrdí, že kňaz menom Valentín, ktorý žil za čias rímskeho cisára Klaudia, bol 14. februára popravený za to , že proti nariadeniu cisára sobášil mladých vojakov a ich vyvolené. Cisár Klaudius totiž zistil, že mu oveľa lepšie slúžia slobodný vojaci, ktorým neprekáža odchádzať do vojny, lebo nemajú  ženy a deti, a tak svadby svojich vojakov zakázal. Kňaz Valentín vojakov oddával tajne a keď bola jeho zrada odhalená, bol uväznený.

              Ďalšie legendy hovoria o tom, že vďaka vlastným schopnostiam navrátil zrak dcére svojho väzniteľa, Júlii. V predvečer svojej popravy jej napísal svoj posledný odkaz s podpisom ,,tvoj Valentín“, ktorý sa dodnes používa ako zakončenie mnohých valentínskych pozdravov, najmä v anglosaskej kultúre.

              Jediná banka lásky na svete sa nachádza v Banskej Štiavnici

              Všetci si určite pamätáme zo školských čias báseň o nenaplnenej láske básnika Andreja Sládkoviča k Maríne Pischlovej. Viete však, kde sa nachádza jej rodný dom?

              Nájdete ho na Námestí Svätej Trojice v Banskej Štiavnici, kde dnes slúži ako zážitková expozícia Epicentrum lásky, ktorá je venovaná najdlhšej ľúbostnej básni na svete, a zároveň je zapísaná aj ako svetový rekord organizácii World Record Academy.

              Srdcom Domu je BANKA LÁSKY. Je pripravená navždy uschovať a ochrániť až 100 tisíc príbehov lásky. BANKA LÁSKY je vytvorená z veršov básne Marína. V každom verši je toľko Schránok Lásky, koľko je v ňom písmen, znakov a medzier a do jedného z nich si môžete Vašu lásku uschovať aj Vy.

              Do skutočného príbehu osudovej lásky Vás vtiahne moderná technológia hovoriacich obrazov, z ktorých budete počuť Sládkoviča, ako vyznáva svoju lásku Maríne.

              Fascinujúcim exponátom je určite aj Sládkovičova knižnica s vystaveným originálnym rukopisom básne Marína, ktorý má už za sebou 170 rokov a stále z neho planie túžobná láska.

              Zábavu zažijete vďaka atrakcií Láskomer, ktorý zaľúbeným dvojiciam meria lásku a vyjadruje ju veršami z básne Marína.

              Prehliadka je v slovenskom, anglickom alebo maďarskom jazyku a trvá 45 minút.

               

              Úryvok z básne Marína od Andreja Sládkoviča

              Možno mi tvojich úst sa odrieknuť,

              možno mi ruku nedostať,

              možno mi v diaľky žiaľne utieknuť,

              možno mi nemilým ostať,

              možno mi ústam smädom umierať,

              možno mi žialiť v samote,

              možno mi život v púšťach zavierať,

              možno mi nežiť v živote,

              možno mi seba samého zhubiť: 

              — nemožno mi ťa neľúbiť!

              Čítajte viac: https://zlatyfond.sme.sk/dielo/17/Sladkovic_Marina/2#ixzz7Knv7JH23

            • Súkromná stredná odborná škola Revúca

            • Predstavujeme našu školu všetkým záujemcom o štúdium. 

              Súkromná stredná odborná škola v Revúcej, ako jediná v našom regióne vyučuje predmet včelárstvo vo všetkých odboroch, pričom v areáli školy máme API domček a aj vlastný včelín.

              Škola umožňuje žiakom absolvovať 6 mesačnú prax v hotelovom rezorte na Cypre a dvojtýždňovú prax, napr. v Londýne, Viedni a v Budapešti, v rámci projektu ERAZMUS+.

              Škola sa aktívne zapojila do projektu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu (EPAS) s možnosťou navštíviť Europarlament, čo sme v minulosti už využili. Žiaci školy na pozvanie zástupcov Europarlamentu navštívili Brusel.

              Vzdelávanie v Súkromnej strednej odbornej škole v Revúcej je bezplatné.

              ponúkame nasledovné odbory:

              • Študijný odbor    6442 K obchodný pracovník
              • dvojročný odbor 3161 F praktická žena pre žiakov, ktorí končia ZŠ v nižších ročníkoch. Počas štúdia u nás si kurzom dokončia aj stredné nižšie vzdelanie.
              • dvojročné nadstavbové štúdium,

              6421 L spoločné stravovanie

              6426 L vlasová kozmetika

              ktoré je vhodné pre úspešných absolventov trojročných učebných odborov:

              • 6489 H hostinský, hostinská
              • 6456 H kaderník
              • 2964 H cukrár

              Škola prijíma na základe lekárskeho odporúčania aj žiakov so ŠVVP, ktorí majú diagnostikované ľahšie formy, ako je napr. dyslexia, dysgrafia, dyskalkúlia,.

              Pre lepšiu komunikáciu s verejnosťou škola má vytvorenú aplikáciu MS TEAMS, s názvom Súkromná stredná odborná škola Revúca.

              Podrobnejšie na otázky ohľadom štúdia odpovieme aj na telefónnych číslach Ing. Dany Vikorovej +421 908 923 705, Mgr. Aleny Koroľovej +421 902 970 542. Informácie o škole, jej aktivitách a možnostiach štúdia sa verejnosť môže dozvedieť aj na stránke školy www.ssosra.edupage.org.