• Novinky, aktuality

            • Dejepis netradične

            • Dnes, 26. 5. 2022, sa žiaci I. C zúčastnili tematického vyučovania z regionálnej histórie v Prvom slovenskom gymnáziu v Revúcej. Dozvedeli sa zaujímavosti zo života študentov nášho prvého slovenského evanjelického gymnázia, ale aj zo života v meste na konci 19. storočia. Pútavé informácie žiakom odprezentovala pani riaditeľka Diana Lamperová. Žiakom sa takáto netradičná hodina dejepisu veľmi páčila a bola pre nich prínosom pri spoznávaní nášho krásneho mesta - Mesta kultúry.

            • Deň Európy

            • 9. mája si každoročne pripomíname Deň Európy. Tento deň si pripomíname výročie historickej Schumanovej deklarácie. V nej je načrtnutá myšlienka novej formy politickej spolupráce v Európe, pri ktorej by sa vojna medzi európskymi národmi stala nemysliteľnou. Túto deklaráciu R. Schuman predniesol práve 9. mája 1950 v Paríži, ako návrh európskej spolupráce vo vojnou poškodených a ekonomicky zruinovaných krajinách a na pozadí hrozby tretej svetovej vojny... Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania spoločenstva krajín, ktoré dnes nazývame Európskou úniou. Deň Európy sa oslavuje od roku 1985 a patrí medzi symboly Európskej únie. Naši ambasádori v rámci projektu Ambasádorské školy spolu so svojimi spolužiakmi strávili tento deň v slávnostnom duch. Po vytvorení slávnostnej výzdoby vo farbách Európskej únie si výročie pripomenuli prezentáciou historických i aktuálnych faktov o Európskej únii a pozeraním filmov s protifašistickou tematikou. Mgr. Gabriela Čellárová

            • Beseda so spisovateľom Petrom Hotrom

            • Dňa 19. 5. 2022 naši žiaci navštívili besedu so spisovateľom Petrom Hotrom. Besedu organizovalo Kníhkupectvo KnihArt a vydavateľsvo ejj! -art. Peter Hotra je umelec. Venuje sa výtvarnému umeniu - maľbe, ale aj písaniu poézie a prózy. Ako spisovateľ debutoval vo svojej päťdesiatke novelou Banality. Neskôr mu vyšla zbierka básní 30 rokov slov a v roku 2021 vydal svoju zbierku Haiku, ktorú predstavil aj na dnešnej besede. Počas besedy žiakom porozprával o histórii haiku aj o tvorení týchto, pôvodne japonských, básní. Žiaci si mohli vypočuť mnohé zaujímavé ukážky z knihy. Nakoniec si sami mohli vyskúšať písanie haiku , ktoré im autor slovne ohodnotil. Bolo to veľmi zaujímavé aj zábavné. Atmosféra bola príjemná a žiakom sa beseda páčila. Odišli s úsmevom a niektorí aj s motiváciou.

              Mgr. Gabriela Čellárová

               

            • Svetový deň rodiny

            • Svetový deň rodiny je 15. mája.   Domov je miesto, kam sa uchýlite. Rodina je niekto, koho milujete. Mať oboje je požehnanie. Najdôležitejšími na svete sú zdravie, rodina a láska. 

              Verejnosť po celom svete si v tento dátum pripomína Svetový deň rodiny (World Family Day), ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov (OSN) v roku 1993. Význam dňa rodiny spočíva v pripomenutí dôležitosti rodiny ako základnej stavebnej bunky spoločnosti.

               Súčasne je možnosťou, aby sa národné inštitúcie zaoberajúce sa touto problematikou zamysleli nad rodinnou politikou v danej krajine. Rodina je pre Slovákov najdôležitejšou hodnotou i podľa výskumu Sociologického ústavu SAV z roku 2017 a zaslúži si podporu i uznanie.

              Aj v našej škole sme si pripomenuli tento významný deň spoločnými aktivitami, ktoré pripravila sociálna pedagogička Mgr. Viera Simanová v spolupráci s Mgr. Pavlom Kudlákom a Ing. Danou Vikorovou. Žiaci prvého a druhého ročníka spoločne diskutovali o význame rodiny a dôležitosti rodiny, ako základnej stavebnej bunky spoločnosti. Aktivita sa stretla s veľkým záujmom a ohlasom .

            • Medzinárodný deň hasičov - 4. 5. 2022

            • Medzinárodný deň hasičov  -   4. 5. 2022

              Medzinárodný deň hasičov sa pripomína od roku 1999. Vznikol na podnet pripomenutia si piatich obetí, hasičov, ktorí za tragických okolností zomreli pri požiari v Austrálii. V tento deň si ctíme obete a vyjadrujeme podporu a uznanie hasičov po celom svete, ktorí zasvätili svoj život k ochrane bezpečnosti nás všetkých.

              Sviatok sv. Floriána – patróna hasičov. Sv. Florián, patrón hasičov, sa zobrazuje ako rímsky vojak s prilbou na hlave, v ľavej ruke so zástavou, v pravej s nádobou na vodu, ktorou zalieva oheň na horiacom dome. Stelesňuje vlastnosti každého hasiča ako je vytrvalosť, odvaha, česť, ochota nezištne pomôcť blížnemu a schopnosť sebaobetovania. Pri príležitosti tohto sviatku mnohé hasičské záchranné zbory organizujú Dni otvorených dverí.

               Verejnosť si tak môže prezrieť zázemie stanice, ale aj mobilnú požiarnu techniku. Naši žiaci prvého ročníka navštívili HaZZ v Revúcej, kde sa oboznámili s technikou a všetkým materiálnym vybavením potrebným pri požiarnom zásahu. Všetkým hasičom a záchranárom patrí naše veľké ďakujeme a prajeme pevné zdravie.

              Mgr. Viera  Simanová, sociálny pedagóg

            • Veľký úspech našich žiakov na medzinárodnej súťaži

            • 10. mája 2022 sa naši žiaci zúčastnili na medzinárodnej súťaži v Rimavskej Sobote v odbore hostinský a obchodný pracovník. 

              Mimoriadne ocenenie získala Valentína Enická v odbore obchodný pracovník a v odbore hostinský Dávid Zubák získal bronzové ocenenie. Oceneným blahoželáme a všetkým, ktorí ich pripravovali, ďakujeme.

            • Deň víťazstva v Revúcej

            • Dňa 8. mája si pripomíname Deň víťazstva nad fašizmom a koniec 2. svetovej vojny v Európe. Podpis kapitulačných listín v Berlíne dňa 8. mája 1945 priniesol koniec jedného z najhroznejších vojnových konfliktov v modernej histórii. V dnešnej dobe si už mnohí ľudia nedokážu predstaviť a uvedomiť hrôzy 2.svetovej vojny a dôležitosť víťazstva nad fašizmom, preto je nesmierne dôležité, najmä pre mladú generáciu, aby sa na tieto udalosti nezabúdalo. Dňa 9. 5. 2022 Mesto Revúca, Základná organizácia SZPB gen. Viesta a Mestské kultúrne stredisko v Revúcej zorganizovali pri pamätníku na Námestí slobody pietnu pripomienkovú slávnosť pri príležitosti 77. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom. Tohto pietneho aktu sa zúčastnili aj žiaci SSOŠ v Revúcej. Po slávnostnom akte na námestí si občania s predstaviteľmi mesta i našimi žiakmi uctili pamiatku gen. Viesta položením vencov a zapálením sviečok. Mgr. Gabriela Čellárová

            • Studená kuchyňa - súťaž

            • Žiaci z III.A, odbor hostinský, prezentovali svoje vedomosti a zručnosti na súťaži "STUDENÁ KUCHYŇA"

              1. miesto: Lukáš Černický

              2. miesto: Patrik Kršák

              3. miesto: Denisa Antalová

              Víťazom blahoželáme a ďalším súťažiacim ďakujeme za aktívnu účasť. 

              Žiakov pripravovali učiteľky odborných predmetov - Ing. Ingrid Turčányiová a Ing. Ingrid Dojčárová