• Novinky, aktuality

            • Pranostiky a zvyky opäť v našej škole

            • Svätá Lucia je kráľovnou zimy.

              Keď príde Lucia, nájde ju už zima.

              Sviatok Lucie sa dá pokladať aj za obávaný deň stríg. Ľudia s úmyslom nepustiť do svojich domovov zlé sily robili hluk a zahatávali prístupové cesty. Prezliekali sa do masiek, robili sprievod, kde buchotali na hrnce, aby vyplašili zlo .

              Deň pred Luciou sa z preventívnych dôvodov jedol cesnak. Doma sa pripravovala cesnaková omáčka alebo hrianka. Mnohí nechávali cesnak s kúskom chleba a pohárom vody za oknom v noci z 13. na 14. decembra.

              Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc.

              Zvykom bolo aj to, že si slobodné dievčatá napísali dvanásť lístočkov s menami mužov. Každý deň do Vianoc jeden lístok spálili. Ten posledný, ktorý ostal, sa mal stať ich vyvoleným. Aj naše krásne ,,Lucie“ vymetali s husacím perom, cesnakom a zelenou ratolesťou všetky triedy a priestory školy. Odháňali zlo a priali všetkým zdravie, šťastie a lásku. Nadväzujeme tak na tradície našich predkov a oboznamujeme našich študentov so zvykmi a kultúrnym dedičstvom.

              Mgr .Viera Simanová

              Sociálny pedagóg

            • Deň otvorených dverí v SSOŠ Revúca

            • 23. 11. 2022

              23. 11. 2022 sme v našej škole privítali žiakov 8. a 9. ročníka zo základných škôl z Revúcej a okolia na Dni otvorených dverí. Ukázali sme im priestory, kde prebieha výučba teórie a aj odborný výcvik. 

              Pre školský rok 2023/2024 ponúkame:

              štvorročný študijný odbor: 

              6442 K obchodný pracovník

              trojročné učebné odbory: 

              6456 H kaderník

              6489 H hostinský, hostinská

              2964 H cukrár

              dvojročný učebný odbor:
              3161 F praktická žena

            • Nezabúdame...

            •  

              Dnes (14.11.2023) si žiaci IV. C uctili pamiatku padlého hrdinu z 1. svetovej vojny, ktorý je pochovaný na miestnom cintoríne, ďaleko od svojho domova.

              Hrob Antonína Doležala pekne popratali od nánosov lístia a s úctou mu zapálili sviečku ako vďaku a spomienku, že tu bol a bojoval aj za nás.

              Naši žiaci nezabúdajú a aj takýmito, možno malými, skutkami sa učia úcte a pokore k dejinám a zároveň k pokore a pochopeniu prítomnosti a budovaniu tolerantnejšej budúcnosti.

               

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Mikuláš v našej škole

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš 2022.

              Mikuláš so svojimi pomocníkmi - anjelom, čertom a dievčencami v gemerských krojoch - navštívil aj našu SSOŠ v Revúcej po dvojročnej ,,nútenej“ prestávke za asistencie našich hudobne nadaných žiakov, ktorí spevom vianočných piesní a hrou na gitarách umocnili celkovú atmosféru.

              Mikulášsky tím navštívil jednotlivé triedy, kde obdaroval žiakov ovocím a sladučkým koláčikom, spoločne si zaspievali vianočné pesničky. Celkovo sa dá povedať, že naša škola a jej prostredie prispieva k humánnosti a dbá o ochranu našich študentov. Rovnosť a ľudskosť sú normami vzťahov medzi vzdelávajúcimi a vzdelávanými a kladieme dôraz na kultiváciu človeka a celkovej klímy v našej humánne orientovanej škole.

              Mgr. Viera Simanová

              Sociálny pedagóg

            • Spomienka na najväčšieho pedagóga

            • Dnes, 15.11. uplynulo presne 352 rokov od úmrtia najväčšieho pedagóga všetkých čias, ktorý svojim myslením a prácami predbehol svoju dobu o niekoľko storočí.

              Ján Amos Komenský, človek s veľkým srdcom a pedagogickým talentom. Pedagóg, ktorý kládol silný dôraz na slobodu človeka, znášanlivosť, ľudskosť a spravodlivosť pre všetkých. Veril, že dômyselnou výchovou a vzdelaním je možné zmeniť svet. A je to pravda. Mnohí učitelia sa tým v minulosti riadili a riadia po dnes, a prinášalo to i prináša svoje ovocie.

              My sme si dnes so žiakmi III.C pripomenuli pár vzácnych pedagógov spätých s našim mestom, „učbárov“ z Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Nezabudli sme, ani na osoby, ktoré pomohli vzniku Prvého slovenského gymnázia, nepedagógovia, ale vzácne osoby ako Samuel Reuss, či Matej Nandrassy.

              Veríme, že odkaz J. A. Komenského sme dnes naplnili a uctili si jeho pamiatku tak, ako by si to aj sám želal - názornou výučbou.

               

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny

            • 11.11. 2022

              11.11. 2022 sa žiaci s Mgr. Gabrielou Čellárovou zúčastnili spomienkového pietneho aktu na cintoríne v Revúcej, kde sú pochovaní vojaci padlí v prvej a v druhej svetovej vojne. 

              Je to spomienka na 11. november 1918, kedy vo vlakovom vozni o 11. hodine a 11. minúte neďaleko severofrancúzskeho mesta Compiègne podpísali víťazné mocnosti dohodu o prímerí s Nemeckom. Symbolom tejto spomienky sú červené vlčie maky. Tento symbol má pôvod vo veršoch kanadského vojaka Johna McCraeho, ktorý neďaleko belgického mesta Ypres, uprostred bojov na západnom fronte, napísal v roku 1915 báseň V poliach Flámska, ktorá sa začína takto: „Na poliach Flámska vlčie maky rastú, tam medzi krížmi, rad za radom. Značia miesta, kde ležíme. Tam hore počuť udatný spev škovránka, uprostred revu kanónov tu dolu…“ 

              Naši žiaci tento rok prišli na pietnu spomienku s červenými makmi na kabátoch, ktoré zhotovili žiaci odboru praktická žena pod vedením Bc. Dany Vrbjarovej.

            • Medzinárodný deň vojnových veteránov

            • Deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny si svet pripomína 11. novembra ako Medzinárodný deň vojnových veteránov. Štyri roky trvajúci konflikt ukončilo prímerie, ktoré bolo podpísané 11. novembra 1918 o 11.11 h v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku neďaleko severofrancúzskeho mesta Compiegne.

              V krajinách Spoločenstva národov znie oficiálny názov tohto dňa Deň pamäti , v Spojených štátoch amerických si ho pripomínajú ako Deň veteránov, vo Francúzsku a v niektorých ďalších západoeurópskych krajinách ako Deň prímeria.

              Medzinárodný deň vojnových veteránov nazývajú v niektorých krajinách aj Deň červených makov a pripnutím symbolického kvetu im vzdávajú úctu.

              Aj žiaci SSOŠ v Revúcej vzdali vojnovým hrdinom úctu.

              Začalo sa to usilovnou prácou žiakov II.PZ, ktorí pod vedením pani majsterky Bc. Dany Vrbjarovej ušili a vyrobili krásne červené maky.

              11.11.2022 o 11.11 sa žiaci II.C a III.C zúčastnili pripomienkového pietneho aktu na miestnom cintoríne a položili kvety k pamätníku padlým

              v 1. svetovej vojne.

              Naša úcta a vďaka patrí všetkým bojujúcim v oboch vojnách. Česť ich pamiatke.

              Mgr. Alena Koroľová,

              Mgr. Gabriela Čellárová,

              Bc. Dana Vrbjarová

            • Spomíname na národovcov

            • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do akcie Prvého slovenského gymnázia v Revúcej - Najkrajší dušičkový veniec pre národovcov. Vence pripravili žiaci odboru praktická žena pod vedením Ing. Ingrid Dojčárovej a Bc. Dany Vrbjarovej

            • Spoznávame miesta ...

            • "Povznesme sa nad zemskú márnosť a nechajme všetko tu stáť v starej koľaji, aby sme vyzdvihnúc sa do výšin nebeských uzreli nový život a nový svet.“ Aj takýto úžasný odkaz nám zanechal Krutohlav a my so žiakmi I.C triedy sme sa ho rozhodli uposlúchnuť. Nevzlietli sme to výšin nebeských, ale vzlietli sme poznávať nový svet. Svet Krutohlava a jeho tvorcu Gustáva Maurícia Reussa. Keď sme sa dozvedeli, kto bol Krutohlav a čo je to Hviezdoveda, prešli sme sa mestom, aby žiaci spoznali miesta, ktorými kedysi chodil aj G.Reuss. Nezabudli sme, ani na Prvé slovenské gymnázium, ktoré vzniklo z myšlienok otca G.Reussa, ev. a v. farára Samuela Reussa, a ktoré bolo súčasťou života celej rodiny Reussovcov. Pri spoznávaní histórie nášho mesta sme sa s pietou zastavili i pri pamätnej tabuli gen. Rudolfa Viesta a pripomenuli sme si udalosti SNP v nadväznosti na minulú exkurziu na Bojisku Dielik. Revúca je naozaj krásne mesto plné zaujímavostí a dá sa na neho hľadieť každý deň ako na nový svet, len treba vždy zmeniť uhoľ pohľadu. Ja verím, že naši žiaci sa ho naučia tiež takto vnímať a objavovať v ňom vždy nové krásy a zaujímavosti.

            • BOJISKO DIELIK 2022

            • Študenti SSOŠ v Revúcej aj dnes pokračovali v poznávaní regionálnej histórie.

              Zúčastnili sa pripomienkovej udalosti na mieste Náučná lokalita SNP - Bojisko Dielik, kde presne 21.10.1944 o 10.00 zviedol peší prápor Prvosienka z Tisovca, ťažké boje proti postupujúcej nemeckej Kampfgruppe Schäfer.

              Udalosť organizovali Prepni na Revúcu a Región Gemer.

              Pre žiakov pripravili naozaj pekný a poučný program. Mohli si prehliadnuť celý náučný chodník s kvalitným výkladom historika Mgr. Viktora Brádňanského, vyskúšať si a prehliadnuť staršiu vojenskú techniku, čo zaujalo najmä chlapcov, tak isto ako prehliadka a predvádzanie niektorých zbraní.

              Krásna jesenná príroda nám dnes dodala aj príjemnú farebnú, ale trocha pochmúrnu atmosféru, ktorá študentom pomohla spoznať, že SNP bolo naozaj vážnou udalosťou a nesmieme naň zabudnúť.

              Zaslúži si našu spomienku, česť a úctu.

              Mgr.Gabriela Čellárová,

              Ing. Dana Vikorová — na mieste: Dielik.

            • V OZVENÁCH TLKOTU ŽELEZNÉHO SRDCA UHORSKA

            • Naši budúci maturanti zo IV.C triedy SSOŠ v Revúcej dnes navštívili tematickú výstavu „PRVÉ SLOVENSKÉ GYMNÁZIUM V OZVENÁCH TLKOTU ŽELEZNÉHO SRDCA UHORSKA“, ktorá sa nachádza v Múzeu prvého slovenského gymnázia v Revúcej.

              Pri rôznych zaujímavých textoch si zopakovali , overili, ale aj doplnili svoje vedomosti, ktoré budú čoskoro overované aj pri ich prvej skúške dospelosti.

              Potvrdili si, že nikdy nevieme toľko, aby sme sa už nič nové nemohli naučiť.

              Študentov zaujali najmä počiatky telesnej výchovy v Revúcej, a teda i v celom Uhorsku , zaujímavé názvy školských predmetov, či život niekdajších študentov.

              Spoznávanie histórie Revúcej a nášho regiónu je hlboká studnica múdrosti a prekvapení. Vždy objavíme niečo nové, zaujímavé.

            • ŠKOLSKÁ AKTIVITA V RÁMCI PREVENCIE

            • V rámci školskej prevencie, po dohode s príslušníkmi mestskej polície a po odsúhlasení náčelníkom uvedenej inštitúcie pánom Gašparom v Revúcej , bola dňa 07.10.2022 v priestoroch školy v I.A triede realizovaná preventívna aktivita- beseda so žiakmi prvých ročníkov, zameraná na trestnoprávnu zodpovednosť. Príslušníci mestskej polície žiakov oboznámili s ich povinnosťami, ale aj následkami v prípade nesprávneho konania. Následne im predviedli chmaty a hmaty v prípade predvedenia na policajnú stanicu a nasadenie pút pre prípad nespolupráce s príslušníkom. Taktiež im ukázali strelnú služobnú zbraň a poučili ich o spôsobe nosenia a používania uvedenej zbrane. Z množstva plnohodnotných informácií , ktoré sa žiaci dozvedeli a boli im ozrejmené, ostali miestami prekvapení , nakoľko sú už za svoje prípadné činy trestnoprávne zodpovední . Po ukončení aktivity si žiaci vymieňali svoje skúsenosti a rozoberali besedu, ktorá sa vydarila v prospech všetkých zúčastnených. Ďakujeme za ochotu a prajeme pevné zdravie a pohodové služby.

            • Spoznávame históriu a krásu nášho mesta

            • V dnešný krásny jesenný deň sa naši žiaci prvého ročníka vybrali spoznávať históriu a krásu nášho mesta. Žiaci učebných odborov hostinský, cukrár a kaderník sú budúci zamestnanci i budúci majitelia prevádzok, ktoré sú súčasťou cestovného ruchu v meste Revúca aj v regióne Gemer.

              SSOŠ v Revúcej pripravuje žiakov, ktorí sú pripravení vo svojom odbore, ale aj všestranne rozhľadení mladí ľudia. Práve takýchto ľudí naše mesto aj náš región potrebuje. Pre rozvoj regiónu je potrebný rozvoj cestovného ruchu, do ktorého môžu mladí ľudia vniesť veľa dobrých nových nápadov. A čo je lepšie pre cestovný ruch ako šikovný, vzdelaný mladý človek, ktorý pozná a miluje kraj, v ktorom žije?

              Poznávanie mesta sa začalo tradične pri prvej budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Oboznámili sme sa s dvoma osobnosťami mesta a spoznali sme najstaršiu budovu- Rímskokatolícky kostol sv. Vavrinca diakona v Revúcej. Čaká nás, však, ešte veľa krásnych a historicky vzácnych miest, ktoré spolu navštívime a spoznáme.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Tematická výstava v PSG

            • Dnes (4.10.) žiaci III.C triedy SSOŠ v Revúcej navštívili tematickú výstavu "PRVÉ SLOVENSKÉ GYMNÁZIUM V OZVENÁCH TLKOTU ŽELEZNÉHO SRDCA UHORSKA. Výstava vznikla pri príležitosti 160. výročia vzniku Prvého slovenského evanjelického a. v. gymnázia vo Veľkej Revúcej. Prehliadka žiakom sprostredkovala mnoho nových informácií o učiteľoch i žiakoch v danom období. Zahĺbili sa hlbšie do ich osudov a dozvedeli sa mnoho nových zaujímavých informácií, ktoré využijú na hodinách dejepisu a literatúry, ale aj v svojej budúcej práci, či v živote.

            • Čisté Slovensko

            • 23. 9. 2022 sa naši žiaci z I.A a I.C spolu s Mgr. Branislavom Palušom a Ing. Kamilou Sopko-Zimovou zúčastnili na čistení lúky pri Muráni, na ktorej žije početná syslia kolónia. Sysle sú už zazimované, turisti odišli, ale niečo tam po nich zostalo. Žiaci sa pridali k ochranárom a dobrovoľníkom a dobrá vec sa podarila. 

            • NEZABUDNUTÍ SUSEDIA

            • Presne 9. septembra 1941 vtedajšia Slovenská republika prijala Nariadenie č. 198, ktoré obsahovalo až 290 represívnych paragrafov. Išlo o takzvaný Židovský kódex. Potupné zákony zobrali tejto skupine obyvateľov právo žiť ako slobodným a rovnocenným občanom. Od veku 6 rokov museli začať povinne nosiť šesť cípu žltú hviezdu, boli pozbavení všetkého nehnuteľného a sčasti aj hnuteľného majetku, vzťahovala sa na nich aj pracovná povinnosť. Židia boli vylúčení z volebného práva a z verejnoprávnych funkcií. Židovský kódex prakticky začal proces deportácií.

              Na Slovensku si od roku 2002 preto práve 9. septembra pripomíname ako Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia.

              Tento rok sme si opäť pripomenuli tento deň pietnym aktom aj v meste Revúca.

              NEZABUDNUTÍ SUSEDIA bola 9. 9. 2022 o 10.00 celoslovenská spomienková tryzna na Deň obetí holokaustu a rasového násilia. V meste Revúca sa konala na Námestí slobody a zúčastnili sa jej mnohí významní predstavitelia mesta a žiaci revúckych škôl, Za Súkromnú strednú odbornú školu v Revúcej bola pani riaditeľka Mgr. Ľuboslava Lacjaková a žiaci III.C triedy pod vedením Mgr. Gabriely Čellárovej.

            • Keď sa maturanti lúčia...

            • Poznám prvky, zlúčeniny, kovy, soli, plyn

              Študoval som vzorce vody, zásad, kyselínV

              alencie, hypotézy, do zunovania

              Ale všetko toto sú len zlomky poznania

              Moji dobrí profesori, jak kus koláča

              Učili ma - Slnko stojí, Zem sa otáča

              Galileo Galilei došiel uznania

              Ale všetko toto sú len zlomky poznania

              Miloval som Pytagora, Kanta,

              som si Senecu chcel zvoliť za brata

              Aurélia Augustína, jeho

              toto všetko sú len zlomky poznania

              Nalomí sa moje zdravie, mám v ňom trhlinu

              Už mi chystá lekár dávku, sondu, injekcie, ožarovania

              Ale toto všetko sú len zlomky poznania

              Keď sa láska dotkne srdca, človek zakvíli

              Tu i tam aj moje cesty ženy skrížili

              Vyhol som sa im - to bolo plaču, vzdychania

              Ale všetko toto sú len zlomky poznania

              Lákala ma Parnas hora, múzy volali

              Schiller, Byron, Puškin, Ady, spať mi nedali

              Ach, tie verše! Koľké duše ony porania!

              Ale všetko toto sú len zlomky poznania

              Až dodnes som ako študent bytosť úbohá

              Rád by som ťa riešiť, život, ťažká úloha

              Zlomky, zlomky, spadla škola, na mňa zletela

              Pomôžte nájsť spoločného menovateľa

              Poznám prvky, zlúčeniny, kovy, soli, plyn

              Študoval som vzorce vody, zásad, kyselín

              Valencie, hypotézy, do zunovania

              Ale všetko toto sú len zlomky poznania

              Ale všetko toto sú len zlomky, zlomky, zlomky, zlomky

              Zlomky poznania

            • Dejepis netradične, druhý diel

            • Žiaci I.C absolvovali v rámci hodiny dejepisu krátku exkurziu po našom krásnom meste. Na minulej hodine z regionálnej histórie v Prvom slovenskom gymnáziu v Revúcej sa dozvedeli veľa zaujímavých faktov o Revúcej a dnes si formou zážitkového vyučovania tieto vedomosti prehĺbili. Navštívili niekoľko zaujímavých miest a oboznámili sa s ďalšími zlomkami histórie. Naša trasa viedla popri prvej i druhej budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, kde sme si pripomenuli nie len nápisy pamätných tabúľ, ale aj niečo viac z histórie fungovania školy v rokoch 1862- 1874 . Porozprávali sme si o mnohých osobnostiach spojených so školou i mestom, napr. o Martinovi Kukučínovi, I. B. Zochovi, o rodine Reussovcov. Pripomenuli sme si na pamätných miestach pri domoch aj A. H. Škultétyho, Mateja Nandrássyho, či gen. Rudolfa Viesta. Nezabudli sme, ani na pána Gustáva Fráka. Žiaci sa dozvedeli o veľkom požiari v Revúcej v 18. storočí, o tom, na čo slúžil Kráľov dom, čo bolo umiestnené kedysi v Mestskom dome v Revúcej a opäť sme si pripomenuli aj niečo o našej známej budove Kohút. Nevynechali sme , ani naše dva kostoly, takmer 250 ročný ev. a. v. chrám postavený hneď po požiari a rímskokatolícky kostol, ktorého história začala už v 14. storočí. Pre žiakov bolo takéto vyučovanie veľmi podnetné a už teraz sa tešia na ďalšie odhaľovanie krás a záhad nášho mesta. Verím, že i oni si raz povedia, spolu s Martinom Kukučínom : „Revúca! Kto vysloví tvoje meno a zostal by pritom chladný? Málokto.“

            • Dejepis netradične

            • Dnes, 26. 5. 2022, sa žiaci I. C zúčastnili tematického vyučovania z regionálnej histórie v Prvom slovenskom gymnáziu v Revúcej. Dozvedeli sa zaujímavosti zo života študentov nášho prvého slovenského evanjelického gymnázia, ale aj zo života v meste na konci 19. storočia. Pútavé informácie žiakom odprezentovala pani riaditeľka Diana Lamperová. Žiakom sa takáto netradičná hodina dejepisu veľmi páčila a bola pre nich prínosom pri spoznávaní nášho krásneho mesta - Mesta kultúry.