• Novinky, aktuality

            • Dejepis netradične

            • Dnes, 26. 5. 2022, sa žiaci I. C zúčastnili tematického vyučovania z regionálnej histórie v Prvom slovenskom gymnáziu v Revúcej. Dozvedeli sa zaujímavosti zo života študentov nášho prvého slovenského evanjelického gymnázia, ale aj zo života v meste na konci 19. storočia. Pútavé informácie žiakom odprezentovala pani riaditeľka Diana Lamperová. Žiakom sa takáto netradičná hodina dejepisu veľmi páčila a bola pre nich prínosom pri spoznávaní nášho krásneho mesta - Mesta kultúry.

            • Deň Európy

            • 9. mája si každoročne pripomíname Deň Európy. Tento deň si pripomíname výročie historickej Schumanovej deklarácie. V nej je načrtnutá myšlienka novej formy politickej spolupráce v Európe, pri ktorej by sa vojna medzi európskymi národmi stala nemysliteľnou. Túto deklaráciu R. Schuman predniesol práve 9. mája 1950 v Paríži, ako návrh európskej spolupráce vo vojnou poškodených a ekonomicky zruinovaných krajinách a na pozadí hrozby tretej svetovej vojny... Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania spoločenstva krajín, ktoré dnes nazývame Európskou úniou. Deň Európy sa oslavuje od roku 1985 a patrí medzi symboly Európskej únie. Naši ambasádori v rámci projektu Ambasádorské školy spolu so svojimi spolužiakmi strávili tento deň v slávnostnom duch. Po vytvorení slávnostnej výzdoby vo farbách Európskej únie si výročie pripomenuli prezentáciou historických i aktuálnych faktov o Európskej únii a pozeraním filmov s protifašistickou tematikou. Mgr. Gabriela Čellárová

            • Beseda so spisovateľom Petrom Hotrom

            • Dňa 19. 5. 2022 naši žiaci navštívili besedu so spisovateľom Petrom Hotrom. Besedu organizovalo Kníhkupectvo KnihArt a vydavateľsvo ejj! -art. Peter Hotra je umelec. Venuje sa výtvarnému umeniu - maľbe, ale aj písaniu poézie a prózy. Ako spisovateľ debutoval vo svojej päťdesiatke novelou Banality. Neskôr mu vyšla zbierka básní 30 rokov slov a v roku 2021 vydal svoju zbierku Haiku, ktorú predstavil aj na dnešnej besede. Počas besedy žiakom porozprával o histórii haiku aj o tvorení týchto, pôvodne japonských, básní. Žiaci si mohli vypočuť mnohé zaujímavé ukážky z knihy. Nakoniec si sami mohli vyskúšať písanie haiku , ktoré im autor slovne ohodnotil. Bolo to veľmi zaujímavé aj zábavné. Atmosféra bola príjemná a žiakom sa beseda páčila. Odišli s úsmevom a niektorí aj s motiváciou.

              Mgr. Gabriela Čellárová

               

            • Svetový deň rodiny

            • Svetový deň rodiny je 15. mája.   Domov je miesto, kam sa uchýlite. Rodina je niekto, koho milujete. Mať oboje je požehnanie. Najdôležitejšími na svete sú zdravie, rodina a láska. 

              Verejnosť po celom svete si v tento dátum pripomína Svetový deň rodiny (World Family Day), ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov (OSN) v roku 1993. Význam dňa rodiny spočíva v pripomenutí dôležitosti rodiny ako základnej stavebnej bunky spoločnosti.

               Súčasne je možnosťou, aby sa národné inštitúcie zaoberajúce sa touto problematikou zamysleli nad rodinnou politikou v danej krajine. Rodina je pre Slovákov najdôležitejšou hodnotou i podľa výskumu Sociologického ústavu SAV z roku 2017 a zaslúži si podporu i uznanie.

              Aj v našej škole sme si pripomenuli tento významný deň spoločnými aktivitami, ktoré pripravila sociálna pedagogička Mgr. Viera Simanová v spolupráci s Mgr. Pavlom Kudlákom a Ing. Danou Vikorovou. Žiaci prvého a druhého ročníka spoločne diskutovali o význame rodiny a dôležitosti rodiny, ako základnej stavebnej bunky spoločnosti. Aktivita sa stretla s veľkým záujmom a ohlasom .

            • Medzinárodný deň hasičov - 4. 5. 2022

            • Medzinárodný deň hasičov  -   4. 5. 2022

              Medzinárodný deň hasičov sa pripomína od roku 1999. Vznikol na podnet pripomenutia si piatich obetí, hasičov, ktorí za tragických okolností zomreli pri požiari v Austrálii. V tento deň si ctíme obete a vyjadrujeme podporu a uznanie hasičov po celom svete, ktorí zasvätili svoj život k ochrane bezpečnosti nás všetkých.

              Sviatok sv. Floriána – patróna hasičov. Sv. Florián, patrón hasičov, sa zobrazuje ako rímsky vojak s prilbou na hlave, v ľavej ruke so zástavou, v pravej s nádobou na vodu, ktorou zalieva oheň na horiacom dome. Stelesňuje vlastnosti každého hasiča ako je vytrvalosť, odvaha, česť, ochota nezištne pomôcť blížnemu a schopnosť sebaobetovania. Pri príležitosti tohto sviatku mnohé hasičské záchranné zbory organizujú Dni otvorených dverí.

               Verejnosť si tak môže prezrieť zázemie stanice, ale aj mobilnú požiarnu techniku. Naši žiaci prvého ročníka navštívili HaZZ v Revúcej, kde sa oboznámili s technikou a všetkým materiálnym vybavením potrebným pri požiarnom zásahu. Všetkým hasičom a záchranárom patrí naše veľké ďakujeme a prajeme pevné zdravie.

              Mgr. Viera  Simanová, sociálny pedagóg

            • Veľký úspech našich žiakov na medzinárodnej súťaži

            • 10. mája 2022 sa naši žiaci zúčastnili na medzinárodnej súťaži v Rimavskej Sobote v odbore hostinský a obchodný pracovník. 

              Mimoriadne ocenenie získala Valentína Enická v odbore obchodný pracovník a v odbore hostinský Dávid Zubák získal bronzové ocenenie. Oceneným blahoželáme a všetkým, ktorí ich pripravovali, ďakujeme.

            • Deň víťazstva v Revúcej

            • Dňa 8. mája si pripomíname Deň víťazstva nad fašizmom a koniec 2. svetovej vojny v Európe. Podpis kapitulačných listín v Berlíne dňa 8. mája 1945 priniesol koniec jedného z najhroznejších vojnových konfliktov v modernej histórii. V dnešnej dobe si už mnohí ľudia nedokážu predstaviť a uvedomiť hrôzy 2.svetovej vojny a dôležitosť víťazstva nad fašizmom, preto je nesmierne dôležité, najmä pre mladú generáciu, aby sa na tieto udalosti nezabúdalo. Dňa 9. 5. 2022 Mesto Revúca, Základná organizácia SZPB gen. Viesta a Mestské kultúrne stredisko v Revúcej zorganizovali pri pamätníku na Námestí slobody pietnu pripomienkovú slávnosť pri príležitosti 77. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom. Tohto pietneho aktu sa zúčastnili aj žiaci SSOŠ v Revúcej. Po slávnostnom akte na námestí si občania s predstaviteľmi mesta i našimi žiakmi uctili pamiatku gen. Viesta položením vencov a zapálením sviečok. Mgr. Gabriela Čellárová

            • DEŇ ZEME 22. 4. 2022

            • 22. 4. už roky oslavujeme Deň Zeme. Zeme, ktorú my, ľudia, príliš zaťažujeme a ničíme. Jeden deň v roku na jej záchranu určite nepostačí, ale je to viac, ako nič. Preto sa ambasádori EPAS a žiaci SSOŠ v Revúcej spolu s učiteľmi rozhodli tento deň osláviť s úctou k Zemi a trochu ju odbremeniť od ťažoby odpadkov. Týmto jedným dňom sa to určite nekončí. Motto roku 2022 znie – "Investujme do našej planéty!" Ako to môžeme urobiť? Medzinárodná platforma Earth Day odporúča zaviesť do každodenného života pár zmien. Napríklad nás vyzýva na obmedzenie používania plastov, šetrenie vodou, kúpu lokálnych potravín, používanie prírodných hnojív či zapojenie sa do dobrovoľníckych činností. Nezabúdajme, že každý deň môže byť Dňom Zeme a preto veďme k úcte a láske k našej planéte aj svojich najbližších.

              Ďakujeme všetkým žiakom a učiteľom, ktorí sa do akcie Deň Zeme zapojili.

            • Maturanti pokračujú v maturovaní...

            • Dnes, 20. 4. 2022, naši maturanti absolvovali časť PČOZ MS. Jedna z úloh - balenie. Žiaci balili základným a ozdobným spôsobom dezert a fľašu. Balili aj darčekový balíček na vopred vyžrebovanú tému.

            • DEŇ RÓMOV

            • Dňa 8. apríla 2022 sme si v našej škole pripomenuli Medzinárodný deň Rómov školskou aktivitou zameranou na priblíženie dejín, kultúry a tradícií rómskeho etnika.

              Študenti prvého ročníka  Petra Démeová a René Gruber  pod vedením Mgr. Viery Simanovej  v spolupráci s Mgr. Pavlom Kudlákom pripravili prezentáciu pre účastníkov v rómskom jazyku. Vysvetlili prítomným význam rómskych symbolov, rómskej vlajky a rómskej hymny. Priblížili nám aj bohatosť rómskej kultúry, ktorá tvorí neoddeliteľnú súčasť našich spoločných kultúrnych hodnôt a kultúrneho dedičstva Slovenska. Na záver poďakovala pani riaditeľka Mgr. Ľuboslava Lacjaková za príjemné a poučné stretnutie a popriala študentom veľa úspechov a vzájomnej tolerancie.  

            • Olympiáda ľudských práv

            • 11. 4. 2022 sa opäť v našej škole niesli krásne a múdre slová o ľudských právach. Po úspešných triednických kolách sa uskutočnilo školské kolo Olympiády ľudských práv. Žiaci odprezentovali svoje vedomosti k rôznym témam, ktoré sa nás denne dotýkajú. Pripomenuli sme si tému holokaust, ale aj témy o diskriminácii, o zdravotnom znevýhodnení, či aktuálne politicko - náboženské témy. Súťaž sa niesla v príjemnom priateľskom duchu. Úspešnými riešiteľmi školského kola sa stali:

              1.miesto – Magdaléna Enická – III.C

              2.miesto – Annamária Štajerová – II.C

              3.miesto – Tomáš Jobbágy – III.C

              Víťazom srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalšie ročníky Olympiády ľudských práv. Poznať svoje práva i práva iných je veľmi dôležité, preto v našej škole na túto tému nezabúdame a denne sa jej venujeme s našimi študentmi v rámci projektu EPAS, ale i na vyučovacích hodinách, či pri mimoškolských aktivitách.

              Mgr. Gabriela Čellárová, Mgr. Branislav Paluš, Mgr. Viera Simanová

            • Deň učiteľov v SSOŠ v Revúcej

            • V piatok, 25. 3. oslávili zamestnanci Súkromnej strednej odbornej školy v Revúcej svoj sviatok, Deň učiteľov, naozaj výnimočným spôsobom. Prispeli k tomu nielen znamenité gastronomické špeciality, ktoré vyčarili ruky šikovného šéfkuchára, ale aj kultúrny program. Chcem aj takto poďakovať kolegyniam s Jarkom Petrom zo speváckeho súboru Quirin, ale aj špičkovým tanečníkom z rožňavskej tanečnej školy pána Júliusa Schvarcza a Jurajovi Genčanskému, ktorý nás celým programom sprevádzal. Za výnimočné zásluhy v práci boli ocenení RNDr. Janka Strinková a Ing. Róbert Profant.

            • Sviatok zamilovaných – 14. február

            • Sviatok zamilovaných, ktorý sa oslavuje 14. februára, je spojený s odovzdávaním drobných darčekov, kvetov, sladkostí a blahoželaní zvaných velentínky. Aj žiaci našej Súkromnej strednej odbornej školy si pripomenuli tento milý sviatok a to vyrobením valentínok, ktoré venovali svojim tajným láskam.

              Kto bol sv. Valentín ?

              Svätý Valentín bojoval za lásku a manželstvo

              Jedna z najznámejších legiend o svätom Valentínovi tvrdí, že kňaz menom Valentín, ktorý žil za čias rímskeho cisára Klaudia, bol 14. februára popravený za to , že proti nariadeniu cisára sobášil mladých vojakov a ich vyvolené. Cisár Klaudius totiž zistil, že mu oveľa lepšie slúžia slobodný vojaci, ktorým neprekáža odchádzať do vojny, lebo nemajú  ženy a deti, a tak svadby svojich vojakov zakázal. Kňaz Valentín vojakov oddával tajne a keď bola jeho zrada odhalená, bol uväznený.

              Ďalšie legendy hovoria o tom, že vďaka vlastným schopnostiam navrátil zrak dcére svojho väzniteľa, Júlii. V predvečer svojej popravy jej napísal svoj posledný odkaz s podpisom ,,tvoj Valentín“, ktorý sa dodnes používa ako zakončenie mnohých valentínskych pozdravov, najmä v anglosaskej kultúre.

              Jediná banka lásky na svete sa nachádza v Banskej Štiavnici

              Všetci si určite pamätáme zo školských čias báseň o nenaplnenej láske básnika Andreja Sládkoviča k Maríne Pischlovej. Viete však, kde sa nachádza jej rodný dom?

              Nájdete ho na Námestí Svätej Trojice v Banskej Štiavnici, kde dnes slúži ako zážitková expozícia Epicentrum lásky, ktorá je venovaná najdlhšej ľúbostnej básni na svete, a zároveň je zapísaná aj ako svetový rekord organizácii World Record Academy.

              Srdcom Domu je BANKA LÁSKY. Je pripravená navždy uschovať a ochrániť až 100 tisíc príbehov lásky. BANKA LÁSKY je vytvorená z veršov básne Marína. V každom verši je toľko Schránok Lásky, koľko je v ňom písmen, znakov a medzier a do jedného z nich si môžete Vašu lásku uschovať aj Vy.

              Do skutočného príbehu osudovej lásky Vás vtiahne moderná technológia hovoriacich obrazov, z ktorých budete počuť Sládkoviča, ako vyznáva svoju lásku Maríne.

              Fascinujúcim exponátom je určite aj Sládkovičova knižnica s vystaveným originálnym rukopisom básne Marína, ktorý má už za sebou 170 rokov a stále z neho planie túžobná láska.

              Zábavu zažijete vďaka atrakcií Láskomer, ktorý zaľúbeným dvojiciam meria lásku a vyjadruje ju veršami z básne Marína.

              Prehliadka je v slovenskom, anglickom alebo maďarskom jazyku a trvá 45 minút.

               

              Úryvok z básne Marína od Andreja Sládkoviča

              Možno mi tvojich úst sa odrieknuť,

              možno mi ruku nedostať,

              možno mi v diaľky žiaľne utieknuť,

              možno mi nemilým ostať,

              možno mi ústam smädom umierať,

              možno mi žialiť v samote,

              možno mi život v púšťach zavierať,

              možno mi nežiť v živote,

              možno mi seba samého zhubiť: 

              — nemožno mi ťa neľúbiť!

              Čítajte viac: https://zlatyfond.sme.sk/dielo/17/Sladkovic_Marina/2#ixzz7Knv7JH23

            • Predstavujeme širokej verejnosti našu školu

            • Marec - mesiac knihy

                  “Kto sa chce stať vzdelaným, musí nad zlato vážiť si knihy.”

                                                                                          Jan Amos Komenský

            • Prijímacie skúšky

            • Dňa 4. mája 2023 (štvrtok) budú na našej škole prebiehať prijímacie skúšky na odbor obchodný pracovník so začiatkom o 8:00 hod.

              Tešíme sa na Vás a prajeme veľa štastia pri riešení úloh.

              1. termín prijímacích skúšok - 1.kolo + zápis 

            • Kritériá na prijatie žiakov

            • KRITÉRIÁ

              pre prijatie žiakov základnej školy na štúdium

              do prvého ročníka SSOŠ v Revúcej v školskom roku 2023/2024

              V zmysle zákona číslo 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v súlade so zákonom č. 596/2003 Z. z o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, po prerokovaní v pedagogickej rade a so súhlasom zriaďovateľa a riaditeľky SSOŠ v Revúcej stanovujeme nasledovné podmienky platné pre prijímanie žiakov do 1. ročníka v školskom roku 2023/2024.

              SSOŠ otvára v školskom roku 2023/2024 3 triedy denného štúdia pre absolventov 9. ročníka ZŠ (resp. pre tých, ktorí neukončili 9. ročník) s celkovým počtom žiakov: 56 žiakov.

              Dvojročný odbor (pre žiakov, ktorí neukončili 9. ročník ZŠ)

              1. 3161 F praktická žena (17 žiakov)

              Trojročné učebné odbory (pre žiakov, ktorí ukončili 9. ročník ZŠ)

              1. 2964 H cukrár (8 žiakov)
              2. 6489 H hostinský (8 žiakov)
              3. 6456 H kaderník (6 žiakov)

              Štvorročný študijný odbor (pre žiakov, ktorí ukončili 9. ročník ZŠ)

              1. 6442 K obchodný pracovník (17 žiakov)

              Termíny prijímacieho konania sú stanovené nasledovne:

              4. máj 2023 (štvrtok)/5. máj 2023 (piatok) - 1. kolo 1. termín prijímacích skúšok

              9. máj 2023 (utorok)/10. máj 2023 (streda) - 1. kolo 2. termín prijímacích skúšok

              O konaní PS v druhom kole rozhodne riaditeľka školy po prerokovaní v pedagogickej rade na základe počtu zapísaných žiakov po ukončení PS v 1. kole.

              Do prvého ročníka pre školský rok 2023/2024 budú prijatí uchádzači zo základných škôl, podľa nasledovných kritérií:

              DVOJROČNÝ ODBOR:

              Všetci prihlásení uchádzači budú prijatí bez vykonania prijímacích skúšok.

              TROJROČNÉ UČEBNÉ ODBORY:

              Všetci prihlásení uchádzači budú prijatí bez vykonania prijímacích skúšok. V prípade, že počet prihlásených uchádzačov bude nižší ako 5, záujemcom bude ponúknutý náhradný odbor.

              Ak bude záujem o niektorý odbor vyšší ako je maximálny počet žiakov v triede, budú žiaci prijímaní podľa poradia určeného priemerom zo ZŠ za posledné tri ročníky (7., 8. a 1. polrok 9.).

              Pomocné kritéria určujúce poradie v trojročných učebných odboroch:

              1. lepšie výsledky v testovaní žiakov v 9. ročníku (priemer z oboch predmetov)

              2. lepší priemerný prospech v 1. polroku v 9. ročníku ZŠ        

              3. výborné umiestnenie na vedomostných a športových súťažiach (priložiť kópiu osvedčenia, diplomu..., overené školou)

              Maximálny počet žiakov v triede je 31.

              Plánovaný počet tried: 1 trieda s maximálne tromi odbormi v triede (cukrár, kaderník a hostinský, hostinská).

              ŠTUDIJNÉ ODBORY:

              1. bez prijímacích skúšok budú prijatí uchádzači, ktorí v celoslovenskom testovaní deviatakov dosiahli z oboch predmetov súčasne úspešnosť aspoň 90 % (podľa § 65 ods. 4 zákona 245/2008 o výchove a vzdelávaní);
              2. bez prijímacích skúšok budú prijatí uchádzači, ktorí v prvom polroku v 9. ročníku prospeli s vyznamenaním;
              3. na základe prijímacích skúšok budú prijatí uchádzači, ktorí nesplnili kritériá pre prijatie bez PS. Prijímaciu skúšku vykonajú žiaci z predmetov slovenský jazyk a literatúra a matematika;

              Poradie pre prijatie bude určené súčtom bodov za:

              - dosiahnuté výsledky z predmetov slovenský jazyk a literatúra a matematika na prijímacích skúškach;

              V prípade rovnosti bodov budú pre určenie poradia použité pomocné kritériá v tomto poradí:

              - lepší celkový výsledok PS;

              - lepší výsledok v celoslovenskom testovaní deviatakov;

              - lepší priemer zo ZŠ.

              Maximálny počet žiakov v triede je 31. Plánovaný počet tried: 1 trieda študijného odboru – obchodný pracovník s počtom žiakov 17. Podrobné informácie o prijímacom konaní budú zaslané uchádzačom o štúdium najneskôr do piatich dní pred termínom ich konania (podľa § 66 ods. 8). Výsledky prijímacích skúšok budú zverejnené v deň konania skúšok vo vestibule školy a na webovej stránke školy. Konečné poradie bude určené po uzavretí výsledkov druhého kola, resp. po naplnení maximálneho počtu žiakov v triedach.

               

              Revúca 22. november 2022                                                   Mgr. Ľuboslava Lacjaková, v.r.

                                                                                                                   riaditeľka školy

            • Veľká noc prichádza...

            • Naši učitelia, tak ako každý rok, pripravujú rôzne gastronomické pochúťky, viažuce sa k Veľkej noci a k nášmu regiónu. K jedlu samozrejme patrí aj stolovanie. My sme ho tento rok poňali v historickom duchu. Slávnostný stôl sme pripravili tak, ako stolovali naši predkovia.  

              Prezentáciu si môžu žiaci, ako aj verejnosť pozrieť v SSOŠ Revúca na hlavnej chodbe pred školskou jedálňou.

              Prezentáciu pokrmov, cukrárskych výrobkov a stolovania pripravili žiaci odboru hostinský, hostinská, cukrár

              a praktická žena pod vedením Ing. Ingrid Dojčárovej, Mgr. Marta Valkovej, Bc. Viery Kojnokovej

              a hlavnej majsterky Mgr. Anny Opielovej.

              Všetkým veľmi pekne ďakujeme.

            • Oznam - riaditeľské voľno

            • Oznamujeme žiakom školy, že dňa 1. decembra 2023 (piatok) bude riaditeľské voľno. 

              Žiaci na OVY budú na svojom pracovisku v škole a v Tescu. 

              Nástup do školy bude v pondelok 4. decembra 2023 podľa platného rozvrhu.

            • Oznam

            • Pozývame Vás na slávnostné otvorenie školského roka dňa 4. septembra 2023 (pondelok) o 8:00 hod. na školskom dvore. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v budove školy.

              Tešíme sa na Vás !

              Kolektív SSOŠ Revúca