• Novinky, aktuality

            • Školský časopis P H O E N I X

            • Máme skutočne šikovných žiakov !

              O tom, že na našej škole máme veľa talentovaných a šikovných žiakov už dávno vieme. Podarilo sa nám vytvoriť tím mladých žurnalistov, ktorí sa s veľkým odhodlaním pustili do tvorby prvého čísla školského časopisu Phoenix. Odhalili sme talenty, vyšlo na povrch to, čo je niekedy skryté.

              Obrovský tvorivý potenciál prejavila Danielka Strihanová – šéfredaktorka a grafička nášho časopisu, ktorá jeho tvorbe venovala neuveriteľne veľké množstvo svojho voľného času. Ďalšími pomocníkmi boli Lukáš Mužík, Ema Belánová, Patrícia Geynesová, Viktória Dányiová.

              Prečo časopis? Vidím v tejto práci možnosť realizácie sa žiakov práve v tých oblastiach, o ktorých ani netušili, že by mohli byť úspešní a prospešní. Páči sa nám aj v tlačenej podobe šíriť dobré meno našej školy.

              Verím, že v druhom čísle nášho PHOENIX-a si nájde každý čitateľ niečo, čo ho osloví.

              Ešte raz ďakujem mojim šikovným novinárom za skvelú prácu.

              Mgr. Viera Sofia Andrassy

              Tu si môžete pozrieť náš školský časopis. Príjemné čítanie ...

              Phoenix_cislo1.pdf

            • Záchrana židovského cintorína v Revúcej

            • „Všetko sa zdá nemožné, kým sa to neurobí .“ 

              Nelson Mandela

              Slová, ktoré presne uvádzajú jeden malý zázrak, ktorý sa 19.4.2024 podaril v Revúcej.

              Študenti SSOŠ v spolupráci s MsKS v Revúcej spustili pri príležitosti Dňa Zeme (22.4.2024), projekt na záchranu židovského cintorína v Revúcej a z "malej ďžungle" sa im podarilo urobiť za pár hodín krásne miesto.

              Ide o jedno zo zabudnutých miest v Revúcej, ktorému sa desaťročia nevenovala žiadna pozornosť. Zo židovskej tradície vyplýva, že židovská komunita si pozemok na pochovávanie členov komunity nikdy neprenajíma, ale kupuje navždy. Žiaľ, po smutných udalostiach 2. svetovej vojny, ktorá priniesla rozsiahle deportácie, sa mnohé komunity židovského obyvateľstva zmenšili a miestami úplne zanikli. Podobný prípad sa stal aj v Revúcej. 

              V priebehu 20. storočia, približne do 90. rokov, cintorín navštevovali pozostalí príbuzní, no neskôr sa na cintorín takmer zabudlo a bol nielen nepovšimnutý, ale stával sa aj terčom útokov a vandalizmu, či miestom stretávania rôznych komunít. 

              Bolo to smutné obdobie, ktoré veľmi zneucťovalo posledné miesto odpočinku, tu ležiacich ľudí....

              Žiaci SSOŠ sa rozhodli, že toto zmenia a miestu vrátia dôstojnosť a krajšiu tvár. Rozhodli sa zachrániť miesto, kde mnohé náhrobné kamene, aj keď v horšom stave, vznikli už v 19.storočí.

              Pani riaditeľka Mgr. Ľuboslava Lacjaková vyslovila projektu plnú podporu a s nadšením sa pridala aj pani riaditeľka MsKS Ing. Karin Kilíková so svojim tímom. 

              Veríme, že tento projekt len začína a ešte sa nám podaria rôzne veľké a pekné veci. Stále je čo robiť a zlepšovať. Určite sa pridajú aj mnohí ľudia z Revúcej, ktorým osud Revúcej a jej pamiatok nie je ľahostajný. 

              Moja obrovská vďaka patrí žiakom SSOŠ v Revúcej, konkrétne žiakom II.C a III.C, a tiež spolupracovníkom z MsKS v Revúcej pod vedením p. Ing. Karin Kilíkovej.

              Za technické vybavenie a podporu ďakujeme MsÚ v Revúcej, Technickým službám mesta Revúca, všetkým zainteresovaným zamestnancom SSOŠ Revúca. 

              Za odborné rady a morálnu podporu ďakujem p. Petrovi Wernerovi a p. Pavlovi Foltýnovi.

              Mgr. Gabriela Čellárová

              Mgr. Andrea Toporová

            • Deň Zeme

            • Deň Zeme je deň venovaný Zemi. Každoročne si tento sviatok žiaci SSOŠ pripomínajú tak, že čistia a zveľaďujú svoje životné prostredie v okolí školy. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti, 21. marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.

              Tomáš Vikor

              Katarína Kováčová

              Jaroslava Mandáková

            • Medzinárodný deň narcisov

            • Ď A K U J E M E

              Dňa 18. 4. 2024, bol Medzinárodný deň narcisov, kedy sa náš školský tím aktívne zapojil a angažoval v zvyšovaní povedomia o onkologických ochoreniach a posilňovaní podpory pre túto nadáciu 🌼.

              Všetkým z celého ♥️ ďakujeme.

              Mgr. Andrea Toporová

            • Deň narcisov 2024

            • Milí rodičia a priatelia našej školy,
               

              Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla 2024. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

              Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

              Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

              Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

              Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

              Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

              Košice – OC Aupark,

              Martin – OC Galéria

              Banská Bystrica – OC Európa

               

              Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

            • Workshop v SPACE: Ako začať s podnikaním?

            • Žiaci štvrtého ročníka navštívili Centrum práce s mládežou - S P A C E Revúca, kde si pre nich pripravili workshop - Ako začať s podnikaním?

              Workshop bol vyskladaný prakticky, postavený na osobnom príbehu určený práve žiakom končiacich ročníkov strednej školy. Žiaci sa aktívne zapájali, vytvorili dva tímy a spoločne pracovali na zadaných úlohách. Obohatili sa o nové vedomosti. Odchádzali inšpirovaní a motivovaní. 

              Ďakujeme SPACE centrum Revúca za ponúknutý workshop a zmysluplne strávený čas pre našich žiakov. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

              Mgr. Gabriela Dojčárová

               

               

            • Olympiáda ľudských práv

            • Denne počúvame o ľudských právach a ich dodržiavaní a niekedy sa zdá, že už nie je čo povedať....

              Naopak, často sa stretávame s ich porušovaním a pýtame sa : „Ako je to možné v dnešnej dobe?“

              Mnohí si zrejme neuvedomujú, že okrem práv majú aj svoje povinnosti a zodpovednosť voči iným, a že práva majú nie len oni, ale i ostatní ľudia, a preto je dôležité k takýmto otázkam pristupovať citlivo a zodpovedne.

              Dnešní mladí ľudia sú veľmi vnímaví v tejto oblasti a mnohí chcú byť skutočne zodpovednými občanmi. Preto naša škola venuje tejto oblasti zvýšenú pozornosť a vedie mladých ľudí k hlbšiemu porozumeniu.

              Vrcholným podujatím týchto aktivít, kde si študenti môžu overiť svoje vedomosti, je každoročne Olympiáda ľudských práv.

              Tentokrát sa školské kolo uskutočnilo dňa 12.4.2024.

              Najúspešnejšími súťažiacimi sa stali:

              1.miesto - Ema Rusnáková, Daniela Strihanová

              2.miesto - Radim Bednárik, Lukáš Mužík

              3.miesto - Petra Demeová

              Študenti boli odmenení cenami. Za krásne knihy ďakujeme pani Zlatici Rusovej, autorke rómskej beletrie a za zaujímavé darčekové predmety Mestskému kultúrnemu stredisku v Revúcej.

              Mgr. Gabriela Čellárová

              Mgr. Viera Sofia Andrássy

              Mgr. Andrea Toporová

              Ing. Dana Vikorová

              Mgr. Gabriela Dojčárová

            • Darčekové koše v podaní našich maturantov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Darčekové koše .

              Naši maturanti vytvorili takéto darčekové koše počas praktickej maturitnej skúšky. Každý žiak vytváral darčekový kôš podľa zadania na jednotlivé témy.

              Prajeme vám príjemné pozeranie fotografií a maturantom želáme veľa štastia pri ústnej maturitnej skúške.