• Novinky, aktuality

            • Mladý digitálny Európan 2024

            • Deň Európy (9. mája) je oslavou mieru a jednoty v Európe. Tento deň si pripomíname výročie historickej „Schumanovej deklarácie“. V nej je načrtnutá myšlienka novej formy politickej spolupráce v Európe, pri ktorej by sa vojna medzi európskymi národmi stala nemysliteľnou. Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania spoločenstva krajín, ktoré dnes nazývame Európskou úniou.

              Naši žiaci II.C a III.C sa tradične aj tento rok zapojili do celoslovenskej súťaže Mladý digitálny Európan 2024, ktorá sa konala dňa 15.5.2024. Žiaci boli výborne pripravení a súťaž sa im páčila. Držíme prsty našim riešiteľom a nezabúdame: „Zjednotení v rozmanitosti.“

              Ing. Zuzana Opielová

              Mgr. Gabriela Dojčárová

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Užili sme si Zochovu divadelnú Revúcu

            • Návšteva divadelného predstavenia vždy povznáša človeka. Do iných sfér, do inej doby. My sme sa rozhodli zažiť príjemý začiatok mesiaca lásky práve v divadle. So žiakmi prvého ročníka sme sa zasmiali na inscenácii Ó, tie ženy. S kolegyňami aj s pani riaditeľkou sme mali možnosť ponoriť sa do dejín slovenskej drámy trochu inak, ako to bežne poznáme - na predstavení Temer kompletná slovenská divadelná klasika za cca 60 minút. Zaujalo nás aj Všetko naopak, divadelné predstavenie, ktoré bolo veľmi vysoko ohodnotené porotou. V sobotu sme sa boli "pozrieť "na Svadbu pod Kohútom od slovenského dramatika, nášho rodáka, Sama Tomášika. Emotívne bolo aj predstavenie  Meno "neni" podstatné. Teší nás, že sme mali možnosť aj v našej malej Revúcej zažiť, síce v zhustenej podobe veľmi zaujímavé divadelné predstavenia neprofesionálnych hercov.

              Mgr. Viera Sofia Andrassy

            • Deň víťazstva nad fašizmom - pietna spomienková slávnosť

            • SSOŠ v Revúcej sa každoročne zúčastňuje pietnej spomienkovej slávnosti, ktorú organizuje Základná organizácia ZSPB gen. Viesta a Mestské kultúrne stredisko v Revúcej vždy na Námestí slobody v Revúcej. Aj tento rok sa naši študenti s pedagógmi z našej školy zúčastnili tohto slávnostného aktu. Pripomenuli sme si ukončenie druhej svetovej vojny a uctili si spolu s predstaviteľmi mesta i občanmi nášho mesta pamiatku gen. Viesta, položením vencov a zapálením sviečok.

              V duchu mieru a úcty k obetiam vojny sa ponesie na našej škole celý týždeň v podobe rôznych aktivít. Nemôžeme zabudnúť.

            • BEZ DROG - prednáška

            • Na prednáške dňa 9.05.2024 bolo zodpovedaných
              7 tém/ právd o drogách:

              1.  Drogy v tele.

              2.  Fyzická závislosť, útok proti vitamínom a minerálnym látkam.

              3.  Falošné údaje o alkohole.

              4.  Aký účinok, vplyv majú drogy na myslenie.

              5.  Vplyv drog na osobnosť a tvorivosť.

              6.  Aká je skutočná pravda o Marihuane.

              7. Téma extáza.

              Žiakom II.A, III.A, I.PP, I.PZ na 1.hodine a žiakom I.C, II.C na 2.hodine bolo vysvetlené, čo všetko môžu DROGY spôsobiť im samotným, ich priateľom, ich rodine. Mnoho príkladov o škodlivosti a účinkoch legálnych aj nelegálnych drog počas prednášky hovorili priamo aj žiaci.

              Našim súkromným prianím je, aby sa pravda o škodlivosti všetkých drog dostala k žiakom skôr, ako sa k nim dostanú „falošné“ informácie od ich akože priateľov alebo drogových dílerov. Tí im totiž môžu hovoriť o tom, ako im drogy pomôžu a akí budú fajn a podobne, keď ich zoberú.

              Hlavným cieľom aktivít BEZ DROG je dosiahnuť u ľudí POROZUMENIE toho, prečo DROGY škodia a že pre nikoho nie sú skutočným riešením bežných problémov.

              Ing. Dana Vikorová

            • Workshop varenia v Prešove

            • Dňa 30.4.2024 sa žiaci I.A a II.A triedy v odbore hostinský zúčastnili workshopu varenia v Prešove.

              Žiaci mali možnosť vidieť a pripraviť viacchodové menu za asistencie šéfkuchára s pomocnými asistentmi. V rámci tejto ukážky varenia bola aj rozrábka hovädzieho mäsa na rôzne spôsoby tepelného spracovania.

              Žiaci boli z akcie nadšení a odniesli si bohaté skúsenosti a zážitky. 

              Bc. Katarína Korimová

            • Divadelný deň v Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici

            • Dňa 30.4.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili, v rámci projektu Päť týždňov v divadle, divadelného dňa v Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici.

              BDNR žiakom pripravilo veľmi bohatý a podnetný program. Deň sa začal scénickým čítaním Hmla. Išlo o predstavenie s aktuálnou tematikou prebiehajúcej vojny na Ukrajine. Po predstavení mali žiaci v priestoroch divadla výdatný obed a nasledovalo ďalšie predstavenie -Penelopa. Toto predstavenie bolo pre žiakov zaujímavé, zábavné a podnetné. Okrem zlomkov histórie bolo aj sondou do mužských a ženských duší. Išlo o vtipne prerozprávaný príbeh o večnom čakaní žien od spisovateľky Uršuly Kovalyk. Predstavenie poskytlo žiakom mnohé zaujímavé myšlienky a podnety na zamyslenie, o ktorých sa mohli po predstavení v živej diskusii podeliť najskôr s hercami z predstavenia a potom aj s prof. Kamilou Beňovou z filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bella.

              Pred návratom domov sme si všetci spoločne pozreli aj krásne námestie  a niektorí si dali aj povestnú zmrzlinu „ Pod vežou“. Nasledovala cesta domov, ktorá ubehla veľmi rýchlo, lebo všetci sme boli plní dojmov.

              Mgr. Gabriela Čellárová

              Mgr. Andrea Toporová

              Ing. Zuzana Opielová