• Novinky, aktuality

            • Seminár zameraný na kritické myslenie a mediálnu gramotnosť

            • Pre našich žiakov sme zorganizovali prednášku zameranú na tému kritického myslenia a mediálnej gramotnosti.

              Kritické myslenie je v dnešnom svete plnom dezinformácií nevyhnutnou zručnosťou a my veríme, že je dôležité naučiť mladých ľudí odhaľovať hoaxy, vyhodnocovať dôveryhodnosť médií a rozvíjať ich schopnosť odhaliť argumentačné chyby alebo manipulatívne techniky.

              Seminár sa zameriaval na kritické myslenie a mediálnu gramotnosť medzi mladými ľuďmi. Tieto zručnosti sú v dnešnej informačnej dobe nesmierne dôležité. Študenti sa interaktívnym spôsobom učili, ako overovať správy na sociálnych sieťach a ako rozpoznať nepravdivé informácie. Seminár viedol lektor zo Slovenskej debatnej asociácie, kde sa už 25 rokov zameriavajú práve na rozvoj kritického myslenia a občianskej angažovanosti mladých ľudí.

              Ďakujeme lektorovi zo Slovenskej debatnej asociácie pánovi Richardovi Vaškovi za spoluprácu, za čas, ktorý venoval našim žiakom a hlavne za informácie, podnety a praktické aktivity, ktoré veríme našim žiakom pomôžu kriticky myslieť a rozvíjať ich mediálnu gramotnosť.

              Mgr. Gabriela Dojčárová

            • Oznam - školská jedáleň

            • ​​Sme tu opäť po určitom čase a po zmene vedenia školskej jedálne.
              Takto varíme v našej školskej kuchyni - príďte ochutnať !!!

              CENA: 4,20  za obed, rozvoz v Ra 0,20 € a mimo RA 0,30 € za km, balné 0,20 €.
              Prihlásiť sa môžete deň dopredu do 14:00 hod, odhlásiť sa v daný deň do 8:00 hod.
              Samozrejme, ste vítaní aj v našej školskej jedálni. Tešíme sa na vás !

              Kontakt: 0915 930 273
              Vedúca školskej jedálne: Terenová Iveta 
              Email: strava@ssos-ra.sk

            • Finančná akadémia v našej škole

            • Vzdelávací cyklus Finančná akadémia je určený pre študentov maturitných ročníkov a jeho cieľom je viesť mladých ľudí k väčšej finančnej zodpovednosti. Séria prednášok je úspešne realizovaná už niekoľko rokov, čo je dôkazom, že mladí ľudia majú záujem dozvedieť sa, ako správne pracovať s peniazmi. Zaujímavou cestou dostávajú návod, ako robiť správne finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu.

              Sme veľmi radi, že sa nám na našej škole podarilo uskutočniť odbornú prednášku zastrešenú Nadáciou PARTNERS. 

              Finančná akadémia je interaktívna forma vzdelávania, umožňujúca študentom otestovať si svoje finančné rozhodnutia na konkrétnych modelových situáciách.

              Lekcie Finančnej akadémie mapujú sektory finančného trhu a prinášajú študentom odborné základy vychádzajúce z Národného štandardu finančnej gramotnosti, ako aj praktické a užitočné informácie. Odbornými garantmi a školiteľmi lekcií sú odborníci na financie zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK.

              Chceme sa veľmi pekne poďakovať za možnosť zapojiť našich žiakov do vzdelávania určeného pre rozvoj finančnej gramotnosti. 

              Veríme, že informácie, ktoré žiaci získali počas týchto lekcií budú pre nich veľkým prínosom a pomôžu im orientovať sa vo svete peňazí. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

              Mgr. Gabriela Dojčárová

            • Deň otvorených dverí 2024

            • Dňa 8.2.2024 sa v našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí, počas ktorého mali žiaci základných škôl, ich vyučujúci i rodičia žiakov, možnosť prehliadnuť si priestory školy, oboznámiť sa s odbormi, ktoré škola ponúka, vypočuť si zážitky a skúsenosti žiakov aj vyučujúcich.

              Počas prehliadky školy sa mohli mladí záujemcovia oboznámiť s ukážkami prác žiakov, ale aj vyskúšať si rôzne aktivity. Mali možnosť namiešať si vlastný nealko drink, ozdobovať medovníky, modelovať ozdoby z marcipánovej hmoty, vyskúšať si balenie tovaru, či strihanie vlasov. Dokonca niektorí odvážlivci využili možnosť dať sa v našom kaderníctve ostrihať zdarma a boli veľmi spokojní. Okrem toho, škola bola plná všelijakých dobrôt, a tak si návštevníci mohli pochutnať na rôznych drobných chuťovkách, na rôznych koláčikoch a zákuskoch aj na rozmanitých  nápojoch. Zaujímavou pre žiakov bola aj návšteva učebne anglického jazyka, či informatiky.

              Veríme, že všetci odchádzali spokojní a dostali odpovede na všetky otázky.

              Niektorí žiaci nám prezradili, že už sa tešia na september a veria, že budú u nás môcť študovať. Záujem bol o všetky naše odbory - obchodný pracovník, cukrár, hostinský/ kuchár + čašník/, kaderník, ale aj o praktické práce.  Dokonca mnohí sa zaujímali aj o naše nadstavbové odbory - spoločné stravovanie / podnikanie v remeslách a službách.

              Tohto krásneho a zaujímavého dňa sa zúčastnila väčšina základných škôl z nášho okresu.

              Ďakujeme za návštevu !

               

              Mgr. Gabriela Čellárová

              Mgr. Gabriela Dojčárová

              Foto: Bc. Tomáš Vikor

            • Prednáška v múzeu PSG o holokauste

            • Žiaci II.C a III.C sa zúčastnili zaujímavej prednášky a diskusie, ktorú organizovalo v našom meste Múzeum prvého slovenského gymnázia v Revúcej v spolupráci s  Múzeom holokaustu v Seredi.

              Prednáška bola dostupná všetkým základným a stredným školám v meste. Ide o externé vzdelávanie mladých ľudí, ktoré organizuje Múzeum holokaustu v Seredi na území celého Slovenska.

              Pani Dr. Erika Tavaly žiakom a študentom veľmi pútavo priblížila ako ľahko zlá voľba a dobre mienená propaganda môže ovplyvniť milióny ľudských životov. Priblížila im aj život a podmienky v koncentračných táboroch a emotívne a odborne priblížila niekoľko osudov ľudí. Prednáška bola zavŕšená pútavým rozprávaním o úteku Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera z Auchswitz - Birkenau, ktorí po úteku podali tú najrozsiahlejšiu správu tých čias o tom, čo sa skutočne deje v tzv. „ pracovných táboroch“. Žiaci dostali široký priestor aj na diskusiu a na každú otázku dostali odbornú a poučnú odpoveď. 

              Ďakujeme obom inštitúciám za takúto zaujímavú formu vzdelávania.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • O Z N A M

            • Milí žiaci, kolegovia a rodičia !

              Od pondelka 19. februára 2024 do piatka 23. februára 2024 budú jarné prázdniny

              V škole sa uvidíme v pondelok 26. februára 2024, vyučovanie bude prebiehať podľa platného aktuálneho rozvrhu, žiaci na OVY budú na svojich pracoviskách.

              Prajeme vám príjemné prežitie voľných dní !