• Novinky, aktuality

            • Výstava palaciniek

            • Žiaci II. A a III.A na odbornom výcviku pripravovali, ozdobovali a aranžovali palacinky. Boli nielen krásne na tanieri, ale všetkým aj chutili. Ďakujeme.

            • Deň otvorených dverí Múzea prvého slovenského gymnázia

            • 16. september 1862 - Slávnostné otvorenie gymnázia v revúckom Evanjelickom a. v. kostole. Išlo o prvú strednú školu v histórií Slovákov, na ktorej sa všetky predmety vyučovali v slovenskom jazyku. Zároveň to bola prvá a jediná stredná škola, až do vzniku ČSR, kde sa maturovalo v slovenskom jazyku. Tento dátum je pre celý náš národ dôležitým míľnikom, a tak každoročne, pri tejto príležitosti, Múzeum prvého slovenského gymnázia v Revúcej organizuje rôzne aktivity a akcie, aby sa nezabúdalo....

              Dnes, tak ako každoročne, sa aj naši študenti zo SSOŠ zúčastnili Dňa otvorených dverí a pohrúžili sa do príbehov a životov svojich rovesníkov, ktorí túto školu navštevovali v rokoch 1862-1874. Akcia sa vydarila a tešíme sa na ďalšiu.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Spomienkové podujatie - obete holokaustu a rasového násilia

            • NEZABUDNUTÍ SUSEDIA

              NEZABUDNUTÍ SUSEDIA je celoslovenské spomienkové podujatie, na ktorom si pripomíname obete holokaustu a rasového násilia. 

              V roku 2023 sa uskutočnilo v mestách a obciach 8. septembra o desiatej hodine dopoludnia. 

              K pietnemu zhromaždeniu sa prihovorili pán biskup Róbert Bezák a za preživších pán Ladislav Welward. Modlitbu predniesol rabín Misha Kapustin.  Nasledovalo čítanie mien obetí holokavstu a statočných záchrancov Židov. 

              V našom meste túto pietnu spomienku organizovalo Mestské kultúrne stredisko už po tretíkrát a SSOŠ bola opäť jej súčasťou. 

              Tryzny sa zúčastnila pani riaditeľka Mgr. Ľuboslava Lacjaková, pani zástupkyňa Mgr. Oľga Hižnayová a žiaci III.C triedy pod vedením Mgr. Gabriely Čellárovej.

               

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Spomienková slávnosť k výročiu SNP

            • Dňa 5. septembra 2023 sa uskutočnila spomienková slávnosť k výročiu SNP v meste Revúca.

              Išlo o trojspomienku Slovenského národného povstania organizovanú vo vzájomnej spolupráci miest Tisovec, Hnúšťa a Revúca, Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov a Mestskými kultúrnymi strediskami Revúca, Tisovec a Hnúšťa.

              Tejto pietnej udalosti sa zúčastnili všetci žiaci i pedagógovia našej školy a pripomenuli si hrdinskú, no i smutnú udalosť z našich slovenských dejín v Gemeri - Malohonte.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            • Prázdniny sú za nami, 4. september 2023 bol dňom otvorenia nového školského roka a dňom nástupu žiakov do škôl. Prišiel čas na zmenu a na plnenie si školských povinností ako žiakov i pedagógov v spolupráci s rodičmi.

              Zišli sme sa na školskom dvore, kde nás všetkých privítala a prihovorila sa pani riaditeľka Mgr. Ľuboslava Lacjaková. Po krátkom príhovore nás oboznámila so zmenami v škole, so všetkými potrebnými informáciami a predstavila nám nových zamestnancov školy ako aj celý kolektív SSOŠ. 

              Veríme, že sa všetkým žiakom  bude dariť, že z poznávania nových vecí budú mať radosť, že si svoje vedomosti a skúsenosti budú ďalej rozvíjať. 

              Všetkým zákonným zástupcom/rodičom, pedagógom, nepedagogickým zamestnancom a žiakom prajeme úspešný školský rok 2023/2024 prežitý v plnom zdraví a aby tento školský rok priniesol každému do školského života veľa šťastia a radosti.

              Mgr. Gabriela Dojčárová

            • Biela pastelka aj v našich uliciach

            • Verejná zbierka Biela pastelka, ktorej organizátorom je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, bola už po dvadsiaty druhýkrát v uliciach slovenských miest a obcí. Medzi dobrovoľníkov sme sa zapojili aj my, naša škola, a naši študenti sa v piatok 22. septembra 2023 pustili do ulíc v Revúcej.

              Náš „Pastelkový tím“ prešiel ulicami a vyzbieral finančné prostriedky, ktoré naša škola odovzdá Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska

              Biela pastelka pomáha tým, ktorí to potrebujú – ľuďom so zrakovým postihnutím. Darcovia získali symbolickú pastelku ako poďakovanie za dobré srdce a dobrovoľný finančný príspevok. Pastelka nie je len poďakovaním sa darcom za ich porozumenie a veľkorysosť, ale aj symbolom solidarity s ľuďmi so zrakovým postihnutím. 

              Vyzbierané finančné prostriedky pomáhajú Bielej pastelke písať krajšie príbehy v životoch nevidiacich a slabozrakých. Využívajú sa:

              • pri nácviku samostatnej chôdze s bielou palicou
              • pri výučbe čítania a písania Braillovho písma
              • na kurzy práce s kompenzačnými, optickými a technicky náročnými pomôckami
              • na aktivity zamerané na obhajobu práv ľudí so zrakovým postihnutím
              • na podporu aktivizovania ľudí nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom kultúrnych, športových či voľnočasových podujatí
              • pri nácviku sebaobslužných činností – varenie, pranie, žehlenie, upratovanie
              • špecializované sociálne poradenstvo – poradenstvo pri vyrovnávaní sa s postihnutím, pri získavaní príspevkov, poradenstvo v zamestnávaní a pod.

              Nevidiacich a slabozrakých možno podporiť v priebehu celého roka a to :

              • zaslaním SMS v hodnote 2 € na číslo 820 vo všetkých telekomunikačných sieťach

              • príspevkom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006

              • príspevkom do stacionárnych pokladničiek umiestnených vo vybraných organizáciách a inštitúciách

              • online darom prostredníctvom www.bielapastelka.sk

              • po vypočutí Rozprávky pre malé Pastelky (na YouTube kanále s rovnomenným názvom)

              • bezhotovostne prostredníctvom ČSOB POS terminálov v uliciach (kartou, hodinkami, mobilom)

               

              Ď A K U J E M E !

               

              Mgr. Andrea Toporová

            • Nové informácie o národnom projekte Digitálny žiak

            • Milí  žiaci, rodičia !

              Chceme Vás informovať ohľadom národného projektu Digitálny žiak.

              Ako už viete, cieľom projektu je podpora rozvoja digitálnych zručností a to prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia, čím sa aktívne podporí využívanie digitálnych technológií aj vo vzdelávacom procese.

              Môžete teda získať príspevok 350 € na zakúpenie digitálneho zariadenia - notebooku pre svoje dieťa (žiaka).

              Novou oprávnenou skupinou pre projekt Digitálny žiak sú žiaci prvého ročníka stredných škôl v školskom roku 2023/2024. Pozor, registrácia je možná len do 30.9.2023 !

              Zároveň je do 30.9.2023 možné registrovať žiakov z ostatných cieľových skupín.

              Pre koho je projekt určený?

              Skupiny oprávnených užívateľov tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

              • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
              • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
              • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
              • žiaci 1. ročníka strednej školy  pre školský rok 2022/2023 a 2023/2024 

              Na to, či ste oprávnená skupina Vám odporúčame vyplniť formulár na tomto registračnom linku :

              https://register.digitalnyziak.sk/

              Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR overí Vaše údaje a spracuje vašu žiadosť. Tento proces potrvá niekoľko dní a následne Vám pošle správu, či ste oprávnený užívateľ.

              Pokiaľ bude Vaša žiadosť posúdená ako oprávnená, budete si môcť zakúpiť zariadenie v zmluvných predajniach v našom okolí. 

              Predajcovia pre Revúcu:

              Peter Pánik - Tomášikova 15, Revúca

              Vladimír Ferdinandy - Partizánska 19, Revúca

              Telekom Centrum - M. R. Štefánika 1345/1, Revúca

               

              Všetky potrebné informácie a návody nájdete na stránke projektu Digitálny žiak https://digitalnyziak.sk/.

              V prípade doplňujúcich otázok sa môžete obrátiť aj na zákaznícku podporu. Tá je dostupná počas pracovných dní v čase od 9:00 – 17:00 a je vhodná na riešenie komplexnejších otázok, a ako nástroj telefonickej asistencie.

              Tel. č.: +421 (0) 232 284466

              Pre získanie informácií môžete využiť aj elektronickú poštu na adrese edu@digitalnyziak.sk

              Pokiaľ potrebujete pomoc, alebo ďalšie informácie, kontaktujte tr. učiteľa, alebo koordinátora digitálnych kompetencií pani Mgr. Gabrielu Dojčárovú. Môžete nám napísať aj správu na edupage.

              Mgr. Gabriela Dojčárová