• Novinky, aktuality

            • Ústne maturitné skúšky

            • "Nadišiel ten správny čas, dokázať, čo je v nás." 

              Študenti sa po roku opäť postavili pred zelený maturitný stôl a pred odbornými komisiami odprezentovali svoje vedomosti a štvorročné snaženie sa v laviciach školy i mimo nej. Ústna forma maturitnej skúšky sa konala v dňoch 5. a 6. júna 2023.

              Maturitná skúška je všeobecne považovaná za meradlo vedomostí, schopností a zručností, ktoré študent nadobudol počas štúdia na strednej škole. Už svojím názvom vzbudzuje rešpekt a pocit dôležitosti. Pre samotných maturantov znamená veľkú psychickú záťaž. Býva označovaná aj ako skúška dospelosti.

              Žiakov čakala ústna skúška pred komisiou zo slovenského jazyka a z odborných predmetov, anglického, nemeckého či ruského jazyka.

              Študenti boli nervózni, vážni, ale s pribúdajúcim časom bolo badať aj úsmev na ich tvári. Asi každý z nich si na konci dňa odfúkol, že už to má za sebou. Po chodbách sa ozývali štastné výkriky a smiech z úspešne zvládnutej "skúšky dospelosti".

              Po rokoch štúdia, desiatkach prebdených nocí a náročných skúšok, je najvyšší čas využiť vedomosti a vykročiť v ústrety šťastnej budúcnosti.

              Nech sa Vaše sny stanú skutočnosťou a nech je skutočnosť krajšia ako ten najodvážnejší sen.

              Tak neváhajte a vykročte správnym smerom do sveta, ktorý sa nazýva ŽIVOT.

               

              Všetkým srdečne blahoželáme !

               

              Škola je už minulosťou a Teba láka svet. Tak využi vedomosti a smelo vykroč vpred.

               

              Mgr. Gabriela Dojčárová

               

               

            • Posledné zvonenie pre maturantov

            • A opäť je nás o niečo menej, tak ako každý rok o takomto čase. Dňa  26.5.2023 sa naše rady zúžili posledným zvonením pre IV.C  a II.N.

              Bola to chvíľa sviatočná, ale aj dojemná. Žiaci sa rozlúčili pekným príhovorom so svojou triednou učiteľkou, vyučujúcimi, ale i s ostatnými žiakmi školy. Pani riaditeľka sa svojím slávnostným prejavom rozlúčila s končiacimi študentmi a zaželala im veľa úspechov do ďalšieho života. Niektorí čoskoro vstúpia do brán vysokých škôl ,iní nastúpia do nových zamestnaní na Slovensku i v zahraničí, kde budú musieť dokázať svoje zručnosti i vedomosti. 

              V mene pedagogických zamestnancov i celej školy našim študentom želáme veľa úspechov v živote, ale aj pri maturitných skúškach, ktoré ich čakajú už o pár dní. 

              Mgr. Gabriela Čellárová

              Mgr. Gabriela Dojčárová

            • Hrebendova kapsa

            • Drevená chalúpka pokrytá slamou, neľahký život siroty a napriek tomu šľachetný človek s krásnou dušou. Chodil v temnote a roznášal svetlo. Učil ľudí čítať, učil ich milovať tlačené slovo a tým udržiaval a upevňoval v nich národné povedomie.

              Týmito slovami je uvedená dlhoročná literárna súťaž  pre deti a mládež Hrebendova kapsa, ktorá sa každoročne koná v meste Hnúšťa. Tento rok to už bol 23.ročník a opäť porota starostlivo vyberala výhercov a hodnotila práce mladých talentovaných ľudí. Žiaci SSOŠ  sa zapojili do súťaže s prózami v 3.kategórii. Svoje práce prezentovali Juraj Rusňák z II.C triedy a Daniela Strihanová z I.C triedy. 

              Naša žiačka, Daniela Strihanová bola v súťaži úspešná a 2.6.2023 získala krásne 2.miesto so svojou prózou v 3.kategórii

              Danke zo srdca blahoželáme a prajeme veľa ďalších dobrých nápadov a úspechov v literárnej tvorbe.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Digitálny žiak - oznam pre rodičov a žiakov

            • Vážení rodičia, milí žiaci !

              Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spustilo projekt Digitálny žiak- https://digitalnyziak.sk/.

              Oprávnené skupiny môžu získať príspevok 350 € na zakúpenie digitálneho zariadenia - notebooku pre svoje dieťa.

              Na to, či ste oprávnená skupina Vám odporúčame vyplniť formulár na tomto registračnom linku :

              https://register.digitalnyziak.sk/

              Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR overí Vaše údaje a spracuje vašu žiadosť. Tento proces potrvá niekoľko dní a následne Vám pošle správu, či ste oprávnený užívateľ.

              Pokiaľ bude Vaša žiadosť posúdená ako oprávnená, budete si môcť zakúpiť zariadenie v zmluvných predajniach v našom okolí.

              Pokiaľ potrebujete pomoc, resp. ďalšie informácie, kontaktujte nás správou na Edupage.

              Všetky potrebné informácie nájdete na stránke našej školy v samostatnom článku o projekte Digitálny žiak, alebo na stránke projektu https://digitalnyziak.sk/.

               

              Mgr. Gabriela Dojčárová

               

               

            • Projekt digitálny žiak

            • Chcem byť digitálny žiak

              Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

              Pre koho je projekt určený?

              Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

              Patria sem:

              • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
              • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
              • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
              • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023) vrátane žiakov piateho ročníka osemročných študijných programov

              Ako to funguje?

              Podrobný popis na získanie a uplatnenie príspevku nájdete nižšie. V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár. Neprehliadnite ani sekciu najčastejšie kladených otázok v prípade doplňujúcich otázok neváhajte kontaktovať naše call centrum +421 (0) 232 284466.

              Digitálny príspevok pre žiakov SR

              Slovensko aktuálne čelí výzve, akým spôsobom efektívne pripraviť študentov na výkon povolaní, ktoré ešte dnes neexistujú. Prognózy odborníkov hovoria jasne – až šesťdesiatpäť percent dnešných žiakov základných škôl raz obsadí pracovné pozície, ktoré vytvorí Priemysel 4.0. Podľa OECD pritom budú školy zohrávať kľúčovú úlohu pri príprave detí na budúci trh práce. Európska únia (EÚ) túto výzvu taktiež reflektuje – práve z tohto dôvodu navrhla Európska komisia nový Akčný plán digitálneho vzdelávania pre roky 2021-2027. Ten zdôrazňuje, že digitálna gramotnosť a digitálne zručnosti sú pre fungovanie v dnešnom svete nevyhnutné. Kľúčovú úlohu v efektívnej príprave študentov na digitálnu budúcnosť pritom zohráva nastavenie vzdelávacieho systému ako celku a aktívne zapájanie digitálnych zariadení do samotného vyučovacieho procesu na všetkých stupňoch, ako v školskom, tak aj v domácom prostredí. Aktivity Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky a Stratégie digitálnych zručností Slovenskej republiky pomáhajú tento cieľ postupne napĺňať, avšak na to, aby boli skutočne efektívne a priniesli želané výsledky, je potrebné vyriešiť základný problém, ktorým je nerovnomerná dostupnosť digitálnych zariadení.

              Cieľ projektu:

              Cieľom národného projektu je podpora rozvoja digitálnych zručností vo všeobecnosti a to prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia. Prostredníctvom vybavenia cieľových skupín potrebným digitálnym vybavením a softvérom sa aktívne nepriamo podporí využívanie digitálnych technológií aj vo vzdelávacom procese. Projekt má za cieľ aj zlepšiť inklúziu a prístup k digitálnym technológiám pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Realizáciou projektu sa prispeje k plánovaným výsledkom intervencií OPII, pokiaľ ide o zvýšenie intenzity využívania služieb a vzdelávania sa v digitálnom prostredí.

              Realizáciou projektu sa taktiež umožní zníženie sociálnych rozdielov medzi žiakmi, podpora samostatnejšieho prístupu k vzdelávaniu, ako aj zvládania digitálnej techniky pri príprave a na samotnej výučbe a zároveň vytvoria podmienky pre realizáciu dištančného vzdelávania pre všetkých žiakov.

              Registračný formulár pre žiakov: registračný formulár

              Všetky informácie nájdete na stránke Digitálny žiak (digitalnyziak.sk)

               

              Mgr. Gabriela Dojčárová

               

            • Cukrári na odbornom výcviku

            • Budúci cukrári na odbornom výcviku pod vedením pani majsterky upiekli, naplnili a ozdobili torty. Učili sa pracovať s poťahovacou hmotou a modelovali aj figúrky na dekorovanie torty. Nerobí im problém pripraviť lístkové cesto a samozrejme krémeš, ktorý im aj chutí. Žiaci sa naučili pripraviť aj banániky z odpaľovaného cesta. Vy ich poznáte ?

              Mgr. Beáta Kerekesová

               

               

            • Mladý digitálny Európan

            • Obyvatelia Európskej únie vrátane Slovenska si už tradične 9. mája v rámci Dňa Európy pripomínajú zrodenie zjednotenej Európy.

              Za oficiálny Deň Európy bol 9. máj vyhlásený v roku 1985 na vrcholnej schôdzke predstaviteľov EÚ v Miláne.

              Na našej škole, ktorá sa v roku 2022 stala aj Ambasádorskou školou Európskeho parlamentu, si tento deň každoročne pripomíname iným spôsobom. 

              Tento rok sme to poňali „ študentsky“ a žiaci III.C sa zapojili do celoslovenskej súťaže Mladý digitálny Európan 2023, ktorá sa konala dňa 10.5.2023. Žiaci boli výborne pripravení a súťaž sa im páčila i pobavila ich, tak veríme, že boli i úspešní. Držíme prsty našim riešiteľom a nezabúdame: „Zjednotení v rozmanitosti.“

              Mgr.Gabriela Čellárová

              Ing.Zuzana Opielová

              /za pomoc ďakujeme aj Mgr.Gabriele Dojčárovej/

            • Olympiáda ľudských práv

            • Dnes žijeme v čase, kedy už máme ľudské práva presne zadefinované. Veľká časť populácie ich pozná, a predsa sú tak často porušované a ľudská dôstojnosť je dehonestovaná.

              Problém dnešnej doby, však, nie je neznalosť, ale necitlivosť, netolerantnosť, neempatickosť.

              Ľudia často vedia, aké majú práva, ale neuvedomujú si, že také isté práva ma každý človek, a preto je dôležité, aby sa to zmenilo.

              My, na SSOŠ v Revúcej vedieme našich študentov k tolerancii, ľudskosti a empatii a učíme ich ľudské práva poznať aj pochopiť. Krásnou prezentáciou celoročnej práce je Olympiáda ľudských práv, kde žiaci prezentujú svoje poznatky, ale aj názory a postoje.

              Dňa 21.4.2023 sa u nás konalo školské kolo Olympiády ľudských práv. Najúspešnejšími súťažiacimi sa stali: 

              1.miesto -Timotej Horváth

              2.miesto- Annamária Štajerová

              3.miesto-Štefan Šramko.

              Študenti boli odmenení cenami. Za krásne knihy ďakujeme pani Zlatici Rusovej, autorke rómskej beletrie a za zaujímavé darčekové predmety Mestskému kultúrnemu stredisku v Revúcej.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Výstava "MÔJ KOZMOS"

            • Dá sa spojiť etika, estetika a komunikácia?

              Určite áno. Naši žiaci z I. C triedy navštívili výstavu "MÔJ KOZMOS", ktorá je sprístupnená v priestoroch Múzea prvého slovenského gymnázia v Revúcej . Ide o výstavu výnimočného umelca, architekta a pedagóga, profesora Karola Weisslechnera. Na výstave predstavil svoje originálne šperky, objekty a kresby, ktoré znázorňujú jeho rôzne pocity a dojmy. 

              Počas výstavy si naši žiaci výstavu nielen prezreli, ale každý žiak si vybral šperk, ktorý na neho najviac zapôsobil, odfotil si ho a na budúcej hodine každý opíše svoj dojem zo šperku a pocity, ktoré v ňom vyvolal...Je to spôsob, ako naučíme mladých ľudí vnímať umenie, ale zároveň vnímať a chápať vlastné pocity a hlavne dokázať ich vyjadriť.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • 8. máj ako Deň víťazstva nad fašizmom

            • Druhá svetová vojna, ktorá sa začala 1. septembra 1939 útokom vojsk nacistického Nemecka na Poľsko, priniesla miliónom ľudí na oboch stranách frontu nevýslovnú bolesť, utrpenie, strádanie a smrť v rôznych podobách. Počas nej prišlo o život takmer 60 miliónov ľudí. Počtom obetí, svojím charakterom a krutosťou ide o najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva.

              Skončenie druhej svetovej vojny si jednotlivé štáty pripomínajú 8. mája ako Deň víťazstva nad fašizmom. Je to deň, kedy skončila 2.svetová vojna v Európe podpisom kapitulačných listín v Berlíne, ale utrpenie, ani zďaleka ešte neskončilo, no vidina pokoja bola blízko. Dôsledky mnohí pociťovali roky....Aby sa už nikdy nič podobné nezopakovalo, musíme si to dobré i to zlé pripomínať, pretože prichádza generácia, ktorá je už od tejto tragédie ľudstva vzdialená a my dospelí sme zodpovední za to, aby mladí chápali cenu mieru i hrôzu a nezmyselnosť vojny. 

              SSOŠ v Revúcej sa každoročne zúčastňuje pietnej spomienkovej slávnosti, ktorú organizuje Základná organizácia ZSPB gen. Viesta a Mestské kultúrne stredisko v Revúcej vždy na Námestí slobody v Revúcej. Aj tento rok sa naši študenti s pedagógmi z našej školy zúčastnili tohto slávnostného aktu a uctili si spolu s predstaviteľmi mesta i občanmi nášho mesta pamiatku gen. Viesta, položením vencov a zapálením sviečok.

              V duchu mieru a úcty k obetiam vojny sa ponesie na našej škole celý týždeň v podobe rôznych aktivít. Nemôžeme zabudnúť.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Tvorivé dielne v Kníhkupectve KnihArt Revúca

            • Dňa 18. 4. 2023 sa žiaci II.C zúčastnili v Kníhkupectve KnihArt v Revúcej tvorivej dielne.

              Tvorivú dielňu viedol spisovateľ Janko Račko, ktorý je autorom poézie, ale i aktuálne vydanej zbierky próz Pod modrým majákom. 

              Tvorivá dielňa bola pre žiakov veľkým prínosom a spestrila im dnešnú hodinu Slovenského jazyka a literatúry. Mnohí odchádzal motivovaní k tvorbe a so zaujímavými nápadmi a s radosťou sa pustili do tvorby haiku, teda do domácej úlohy od pána Račka. Ich výtvory budú určite nápadité a čoskoro dostupné v Kníhkupectve KnihArt v Revúcej.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • DigiDay deň na našej škole

            • Dňa 19. apríla 2023 sa konal DigiDay deň zameraný na internetovú bezpečnosť. Skúsení lektori u žiakov s pomocou učiteľov rozvíjali zábavnou formou kritické myslenie a overovanie získaných infomácií. Išlo o celodenné vysielanie pre žiakov, ale aj učiteľov. Venovali sme sa oblastiam ako prevencia rizík, mediálna výchova, či porozumenie internetovým trendom a mnoho iného.

              Dúfame, že žiaci si odniesli čo najviac cenných poznatkov.

              Mgr. Gabriela Dojčárová

               

            • DigiDay

            • Radi by sme Vám dali do pozornosti celodenné vysielanie pre žiakov, učiteľov a rodičov o internetovej bezpečnosti.

              • prevencia rizík
              • mediálna výchova
              • porozumenie internetovým trendom a mnoho iného 

              Kedy? STREDA 19. apríla od 8:00 do 20:30 hod.

               

              8:00-12:30 Program pre žiakov, celé triedy a školy - Skúsení lektori budú u žiakov s pomocou učiteľov zábavnou formou rozvíjať kritické myslenie a overovanie získaných informácií. 

              13:30-17:00 Program pre učiteľov - Zameriame sa na internetovú bezpečnosť z pohľadu učiteľa, predstavíme si aktuálne hrozby a riziká a zdroje či hotové metodiky, ktoré môžete so žiakmi realizovať priamo vo výučbe. 

              14:00-16:00 Riaditeľsko-IŤácký brloh - Paralelný blok určený vedeniu škôl, ICT metodikom a koordinátorom a tým, ktorých zaujíma Národný plán obnovy alebo dotačné možnosti a podpora škôl v oblasti bezpečnosti. 

              17:00-20:30 Program pre širokú verejnosť - Praktický blok pre dospelých a seniorov, rodičov či starých rodičov, ktorí chcú zodpovedne držať digitálny krok.

               

              Registrácia a viac informácií na tomto linku: Super Mega DigiDay: Bezpečný internet pro všechny by GUG.cz | Talkbase.io

               

               

               

            • Tretí deň praktických maturít

            • Dňa 5. 4. 2023 sme úspešne ukončili praktickú časť maturity v našej škole. Dnes obhajovali svoje práce žiaci nadstavbového štúdia - odboru spoločné stravovanie a vlasová kozmetika. Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky prebiehala v pokojnej atmosfére. Maturantom želáme veľa síl k poslednej časti maturitnej skúšky, ktorú absolvujú začiatkom júna 2023. 

            • Druhý deň praktickej maturitnej skúšky

            • Dňa 4. 4. 2023 prebiehali u nás už druhý deň praktické maturitné skúšky. Dnes na žiakov čakali ďalšie úlohy,  ktoré veríme, že úspešne zvládli.  Žiaci boli nervózni, vážni, ale s pribúdajúcim časom a počtom vyriešených úloh bolo badať aj úsmev na ich tvári. Asi každý z nich si na konci dňa odfúkol, že už to má za sebou. V júni ešte čakajú našich žiakov ústne maturitné skúšky. Prajeme im veľa chuti do učenia, aby boli na "skúšku dospelosti" čo najlepšie pripravení. 

            • Praktické maturitné skúšky

            • Dňa 3. 4. 2023 na našej škole ako na mnohých iných školách, skladali naši študenti praktické maturitné skúšky z odborných predmetov.

              Niektorí s úsmevom, iní boli vážni, ale veríme, že všetci boli úspešní.

              Držíme prsty našim maturantom aj na zajtrajší deň (4.4.2023), kedy budú pokračovať v praktických skúškach z ďalších odborných predmetov.

              Veľa šťastia !

            • Šikovnosť našich cukrárok

            • Naše budúce cukrárky ukázali svoju šikovnosť, tvorivosť aj kreativitu a počas odborného výcviku pripravili takéto mini tortičky, na ktorých si pochutnali žiaci aj rodičia na školskom venčeku a zároveň pripravili aj krásnu ružovú tortu pre malú oslávenkyňu.

              Bea Kerekesová