• Novinky, aktuality

            • Prváci na odbornom výcviku

            • Naši prváci na odbornom výcviku v učebnom odbore cukrár pod vedením svojej pani majsterky pravidelne pripravujú vynikajúce veterníky, vyskúšali si už aj karamelizáciu a úpravu cukru. 

              V našej cukrárskej výrobni sa pravidelne pripravujú aj torty na rôzne sviatočné príležitosti a takéto zdobenie tort si vyskúšali už aj naši šikovní prváci.

              Mgr. Beáta Kerekesová

            • Volejbalový turnaj učiteľov o pohár primátora mesta Revúca

            • Dňa 31. marca 2023 sa konal 41. ročník volejbalového turnaja učiteľov Revúckych škôl o pohár primátora mesta Revúca. Turnaj sme si užili, výborne zašportovali a zasmiali sa. Radi sme sa stretli a porozprávali s kolegami z iných škôl. Tešíme sa o rok.

              Športu a dobrej nálade zdar !

              Kolektív SSOŠ Revúca

            • Grantová výzva spoločnosti Tesco „ Vy rozhodujete, my pomáhame“

            • Grantová výzva spoločnosti Tesco „ Vy rozhodujete, my pomáhame“ podporuje projekty zamerané na zlepšenie komunitného prostredia. Vďaka tejto výzve sa podaril aj našej škole ďalší krôčik vpred.

              Získali sme finančné prostriedky na realizáciu bezbariérového prístupu do našej školy a naša škola sa tak stala prístupná pre všetkých ľudí.

              Ďakujeme, Tesco, vážime si pomoc a podporu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • Písomné maturitné skúšky

            • Dňa 14. 3. 2023 na našej škole ako na mnohých iných školách, skladali naši študenti písomnú maturitnú skúšku zo slovenského jazyka a literatúry.

              Niektorí s úsmevom, iní boli vážni, ale veríme, že všetci boli úspešní.

              Držíme prsty našim maturantom aj na zajtrajší deň (15.3.2023), kedy budú pokračovať v písomných skúškach z cudzieho jazyka.

            • Súťaž z tovaroznalectva

            • 8.3.2023

              Dňa 8. 3 2023 sa uskutočnila súťaž o "Najlepšiu prezentáciu" z predmetu tovaroznalectvo pre žiakov III.C a IV.C triedy. Žiaci prezentovali získané vedomosti a zručnosti počas štúdia.

              Na prvom mieste sa umiestnila žiačka III.C triedy Anetta Laciaková, na druhom mieste sa umiestnila žiačka IV.C triedy Romana Szendreiová a na treťom mieste žiak III.C triedy Timotej Horváth.

              Ceny pre umiestnených venovala firma Slovmag a. s., začo im srdečne ďakujeme.

              Ing. Ingrid Dojčárová

              Ing. Ingrid Turčányiová 

            • Aplikovaná informatika trochu inak

            •  

               

              Dňa 21. 02. 2023 bola Aplikovaná informatika trochu inak. Žiaci II.C triedy SSOŠ navštívili SPACE centrum v Revúcej. Oboznámili sa s možnosťami, ktoré ponúka toto centrum pre využitie voľného času mládeže. Pod odborným vedením Ing. Michala Alexaja mali možnosť vyskúšať si vytvárať 3D objekty v programe Tinkercad a následne ich vytlačiť na 3D tlačiarni. Ochotne im pri tom pomáhal aj ich spolužiak Juraj Rusňák, ktorý je častým návštevníkom tohto centra. Ďakujeme za skvele využitý čas.

              Ing. Kamila Sopko-Zimová

            • Turnaj v stolnom tenise žiakov SŠ

            • 22. 02. 2023 - CVČ Revúca

              Centrum voľného času v Revúcej usporiadalo pre študentov stredných škôl turnaj v stolnom tenise žiakov SŠ. V herniach CVČ Revúca sa 22. februára 2023 zišlo 12 žiakov z 3 škôl. Hralo sa systémom každý s každým na 4 víťazné zápasy. Víťazom turnaja sa stalo družstvo našej školy pod vedením Mgr. Branislava Paluša. Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a blahoželáme k víťazstvu v turnaji.

              Žiaci: Dávid Zubák, Štefan Pištoľ, Ján Pacek, Zubák Frank

               

            • Výstava STRETNUTIE PO ROKOCH - PSG

            • Výstavu STRETNUTIE PO ROKOCH navštívili už tri naše triedy zo SSOŠ v Revúcej. 21.2.2023 to bola III.C.

              Myslela som si, že už nebude o čom písať, ale dnes som bola spoznávať históriu s našou najzvedavejšou triedou. A tak, dnes nebola téma len o Š. M. Daxnerovi a J. F. Rimavskom, ale naši zvedaví študenti vyspovedali pani sprievodkyňu asi zo všetkého. Zaujímali ich vyučované predmety na Prvom slovenskom gymnáziu, učebné pomôcky, prvé maturity ... Študentov zaujali aj poznámky bývalých študentov, keďže boli mimoriadne rozsiahle a úhľadne napísané. Verím, že dnes získali naši študenti množstvo nových informácií, ale aj podnetov.

              Mgr. Čellárová Gabriela

            • Stretnutie po rokoch - výstava PSG

            • IV. C v múzeu PSG

              Gaudeamus igitur Iuvenes dum sumus... už tíško znie našim štvrtákom v ušiach, ale napriek tomu, alebo práve preto, nepoľavujú vo svojom vzdelávaní a denne sa pripravujú na svoju „ skúšku dospelosti“. Dnes na chvíľku uvoľnili svoje oči od obrazoviek monitorov a písania a svoje poznatky z regionálnej i slovenskej histórie si osviežili návštevou Múzea prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Podobne, ako ich mladší spolužiaci, navštívili výstavu STRETNUTIE PO ROKOCH a stretli sa s príbehmi Štefana Marka Daxnera a Jána Francisciho Rimavského prostredníctvom zaujímavých komiksov, ale aj zaujímavého výkladu. Veľmi poučná a zaujímavá časť výkladu bola o vzniku pečate nášho Prvého slovenského gymnázia. Študenti odchádzali plní dojmov a nových poznatkov.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Olympiáda ľudských práv

            • V dňoch 23.2.- 6.3.2023 sa na našej škole uskutočnili triedne kolá Olympiády ľudských práv. Máme už aj víťazov, ktorým srdečne gratulujeme.

              II.C : 1. Andrea Dovalovská Urbanová 

                       2. Rebeka Jonášová, Andrea Babášová 

                       3. Denis Puška

              III.C : 1. Timotej Horváth 

                        2. Michaela Čuporiová

                        3. Annamária Štajerová, Aneta Laciaková

              Na všetkých víťazov sa tešíme. Stretneme sa spolu na školskom kole OĽP, ktoré sa uskutoční v marci 2023.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • NÁSILIE V NÁS - Workshop

            • SPACE - Násilie v nás

              20. 02. 2023

              NÁSILIE V NÁS bol názov dnešnej aktivity v MsDK v Revúcej. Workshop bol organizovaný SPACES Revúca so sociálnou pedagogičkou CPP Revúca Zuzkou Antalovou.

              Organizátori pozvali niekoľko základných i stredných škôl a pozvanie prijalo šesť základných škôl a dve stredné školy z mesta Revúca a blízkeho okolia.

              Na tomto podujatí sa zúčastnili aj naši študenti zo SSOŠ v Revúcej a svojou kreativitou a šikovnosťou ukázali, že vedia tímovo pracovať a sú zrelými mladými ľuďmi schopnými analyzovať i zložité problémy súčasnej doby. Workshop bol zameraný na tému násilia, na prevenciu, dôsledky i jeho rôzne podoby, ale v konečnom dôsledku nás priviedol k záverom, že mladí ľudia poznajú násilie, vedia ho identifikovať a poznajú aj mnohé metódy prevencie, ale stále je potrebné sa v danej oblasti zdokonaľovať.

              Aktivity boli veľmi zaujímavé a poučné, keďže viedli žiakov a študentov k samostatnému pochopeniu problému násilia.

              Veríme, že takýto podujatí bude v budúcnosti viac a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Naši žiaci v múzeu PSG

            • II.C V MUZEU PSG 16.2.2023

              Kreativita, história, Slovenské národné hnutie, Gemer, Prvé slovenské gymnázium v Revúcej...., to všetko, a ešte viac ponúka výstava v Múzeu prvého slovenského gymnázia v Revúcej pod názvom STRETNUTIE PO ROKOCH. V roku 2022 by sa naše dve veľké osobnosti národného života dožili presne 200 rokov. Dvaja naozaj krásni, aktívni a vytrvalí bojovníci našich národných dejín- Štefan Marko Daxner a Ján Francisci Rimavský. Dvaja muži, ktorí pochádzali z neďalekej Hnúšte a blízkeho Tisovca, ale nemálo času strávili aj v našej krásnej Revúcej na fare u ev.a.v. farára pána Samuela Reussa.

              Toto priateľstvo, ale aj láska k vlasti a k nášmu slovenskému jazyku ich priviedli aj k spoločnej tvorbe pečate Prvého slovenského gymnázia. A dokázali toho oveľa viac....

              Prepni na Revúcu a Múzeum prvého slovenského gymnázia sa rozhodli, že spomienku na týchto dvoch velikánov trocha zatraktívnia a zorganizovali ich STRETNUTIE PO ROKOCH prostredníctvom tvorby mladých ľudí, ktorí vytvorili naozaj krásne a fantáziou naplnené komiksy....

              Dnes sa tejto výstavy zúčastnili aj žiaci II.C triedy zo SSOŠ v Revúcej, ktorí si okrem obohacujúceho výkladu z histórie prezreli aj krásne diela žiakov a študentov a odchádzali plní dojmov a podnetov.

              Opäť sme sa dozvedeli aj niečo viac z histórie nášho regiónu a tešíme sa na ďalšie spoznávanie, ktoré nám ponúka naše mesto i celé naše okolie.

              Mgr. Gabriela Čellárová

               

            • Beseda s Petrom Palgutom o Gotickej ceste

            • 17. 02. 2023 - SSOŠ Revúca - Beseda o Gotickej ceste

              Združenie Gotická cesta vzniklo 11. novembra 2007 ako výsledok niekoľkoročnej spolupráce rožňavských pamiatkarov s Regionálnou rozvojovou agentúrou v Rožňave.

              Snahou tohto združenia je pracovať v prospech kultúrnych pamiatok nachádzajúcich sa na turistickej trase Gotická cesta na Gemeri.

              Európska komisia (EK) udelila v roku 2022 značku Európske dedičstvo (European Heritage Label) dvanástim miestam, ktoré zohrali dôležitú úlohu v dejinách a kultúre Európy. Patrí k nim aj stredoveká sakrálna architektúra znázornená v 12 gotických kostoloch v regióne Gemer a Malohont:

              Rimavský okruh – Evanjelický a. v. kostol Rimavská Baňa, Evanjelický a. v. kostol Rimavské Brezovo, Evanjelický a. v. kostol Kyjatice, Evanjelický a. v. kostol Kraskovo

              Jelšavský okruh – Kostol Zvestovania Panne Márii Chyžné, Evanjelický a. v. kostol Kameňany, Kostol Najsvätejšej Trojice Rákoš, Rotunda sv. Margity Antiochijskej ŠiveticeŠtítnický okruh – Evanjelický a. v. Koceľovce, Evanjelický a. v. kostol Ochtiná, Reformovaný kostol Plešivec, Evanjelický a. v. kostol Štítnik

              Tieto informácie, ale aj mnoho ďalších zaujímavostí sa mohli študenti SSOŠ dozvedieť počas besedy s pánom Petrom Palgutom , ktorá sa konala dňa 17.2. 2023 v SSOŠ v Revúcej. Besedy sa zúčastnili žiaci z rôznych odborov a prispela nie len k ich prehĺbeniu poznatkov z regionálnych dejín, ale dozvedeli sa aj o možnosti spolupráce s týmto združením , ako aj o možnosti prispieť v budúcnosti svojou prácou k rozvoju cestovného ruchu v regióne Gemer-Malohont.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Okresné kolo bedmintonu žiakov a žiačok SŠ

            • 2. miesto

              Dňa 22.3.2023 sa konalo okresné kolo bedmintonu žiakov a žiačok stredných škôl.

              Našim študentom pod vedením Mgr. Branislava Paluša sa podarilo umiestniť na peknom II. mieste.

              Srdečne blahoželáme

            • Valentínske pozvanie pre deviatakov základných škôl

            • Počas valentínskeho týždňa pripravili naši mladí cukrári veľa nových zákuskov, na ktorých si pochutili aj žiaci základných škôl. Naša škola pozvala všetkých deviatakov zo základných škôl a okrem zákuskov sme si pre nich pripravili aj valentínske občerstvenie. Žiaci si mohli aj vyskúšať, ako sa pripravujú miešané nápoje, palacinky alebo obľúbené gofry, ktoré si mohli ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

              Mgr. Beáta Kerekesová

            • Valentín v cukrárskej výrobni

            • Sviatok všetkých zamilovaných - Valentín pripadá každý rok na 14.februára a takto to vyzeralo dnes v našej cukrárskej výrobni, kde žiaci na odbornom výcviku pripravili takéto krásne mini tortičky a zákusky.

              Bea Kerekesová

            • ,,Valentín“ v našej škole

            • 14. 02. 2023

              Deň zamilovaných, zaľúbených, jednoducho ,,Valentín“, ktorý sa u nás udomácnil 14- steho februára sme si pripomenuli aj v našej Súkromnej strednej odbornej škole. Študenti druhého ročníka pod vedením svojej triednej učiteľky Bc. Vierky Kojnokovej vyrobili prekrásnu srdiečkovú výzdobu, ktorú umiestnili do vstupnej časti školy. Na odbornom výcviku pripravili sladučké srdiečka a naaranžovali slávnostné prestieranie pod vedením Mgr. Marty Valkovej.

              Na hodine odborného výcviku s Bc. Dankou Vrbjarovou ušili krásne srdiečka, ktoré venovali svojim tajným láskam a poniektorí svojej mamke. Vytvorili aj srdiečka, na ktoré napísali venovanie pre svoju tajnú lásku, či odkaz do,, valentínskej pošty“. Naši študenti prichádzajú so svojimi nápadmi a snažíme sa v nich rozvíjať kreativitu a nenásilnú komunikáciu, úprimné sebavyjadrenie a empatické počúvanie teda pochopiť , čo sa deje v druhom. Podporujeme proces sebapoznávania a vzdelávania sa v rôznych oblastiach a rešpektujeme ich odlišnosť a individualitu.

              Mgr. Viera Simanová

              Sociálna pedagogička

            • AJ TADIAĽTO VEDIE CESTA

            • 17. 2. 2023

              ,,SPACE“ – Centrum práce s mládežou iste každý v našom meste a okolí túto inštitúciu pozná. Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudských zdrojov- Rozvojová agentúra BBSK.

              Aj naša škola začala úzko spolupracovať s centrom a to na základe dohodnutej a pozvanej odbornej pracovníčky centra Mgr. Martinky Faško, ktorá študentov oboznámila s fungovaním centra , kde si každý jednotlivec nájde to svoje .

              Plánované aktivity, workshopy, kariérové poradenstvo, voľnočasové aktivity, innolabb a mnoho iných zaujímavých aktivít orientovaných práve pre mládež. Inklúzia, rešpekt a prijatie sa aj tu prejavuje každý deň v práci s deťmi. ,,SPACE“ mladých nabáda, aby hľadali svoje talenty, pretože, ako sa hovorí, ,,Každý sme strojcom svojho šťastia“ radi pomôžu, usmernia a pohladia dušu. Tak, ako aj my v našej škole, študentov nabádame, usmerňujeme, vzdelávame a prízvukujeme, že odhodlanie, dôvtip a trpezlivosť je cesta k úspechu. Teší nás záujem našich študentov a radi sme uvítali ponúknutú spoluprácu s uvedenou inštitúciou. Prajeme si spoločne, aby ukázaný smer viedol k zvládnutiu prekážok a aby kreatívne a zmysluplne trávili svoj voľný čas, kde majú na to svoj priestor.

              Mgr. Viera Simanová

              Sociálna pedagogička

            • KATEŘINA ŠEDÁ - Beseda so žiakmi SSOŠ Revúca - SOCIOLOGICKÝ PRIESKUM K VYTVORENIU PARTICIPATÍVNEHO PROJEKTU

            • Česká konceptuálna umelkyňa Kateřina Šedá navštívila našu školu 7. februára 2023. Stretla sa so žiakmi II. a III.C, ktorí sa podieľali na siocologickom prieskume k vytvoreniu veľkoformátového participatívneho projektu pre Revúcu a okolie, na ktorom Kateřina začala pracovať od júla 2022. Na základe zberu dát vytvorí do konca mája 2023 konkrétny návrh projektu, ktorého realizácia začne buď v druhej polovici roku 2023 alebo v roku 2024. Kateřina Šedá (12.12.1977 v Brne) je česká umelkyňa, ktorej práca má blízko k sociálnej architektúre. Je autorkou niekoľkých verejných realizácií v Českej republike aj v zahraničí. Je v poradí druhým českým umelcom, ktorý mal sólovú výstavu v Tate Modern v Londýne a držiteľkou niekoľkých prestížnych ocenení.

              Ďakujeme za návštevu.

            • Oslobodenie mesta Revúca

            • V stredu, 25. 1. 2023, sme si v našom meste pripomenuli 78. výročie oslobodenia mesta Revúca. Mesto bolo oslobodené ráno o 7.00 a pri jeho oslobodzovaní padli dvaja sovietski, traja rumunskí vojaci a jeden Slovák, Karol Mikuš, obyvateľ Revúcej. Pri pamätníku venovanom bojovníkom a obetiam Slovenského národného povstania na Námestí slobody v Revúcej sa konal pietny akt, ktorého sa zúčastnili aj žiaci a pedagógovia zo Súkromnej strednej odbornej školy v Revúcej. Každoročne si túto udalosť pripomíname v meste i v našej škole. Nezabúdame na tých, ktorých životy vyhasli v II. svetovej vojne aj pre nás a našu budúcnosť.

              Mgr. Gabriela Čellárová