• Novinky, aktuality

            • Takto varíme v našej školskej kuchyni - príďte ochutnať

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Takto varíme v našej školskej kuchyni.

              CENA: 4,20 za obed, rozvoz v Ra 0,20 centov a mimo RA 0,30 centov za km, balné 0,20 centov.

              Prihlásiť sa môžete deň dopredu, alebo nasledujúci deň do 8.00 hod. Kontakt: 0915 930 273

              Samozrejme ste vítaní aj v našej školskej jedálni. Môžete sa u nás najesť, prípadne si obed vziať aj vo vlastných obedároch domov.

              Tešíme sa na vás !

            • Revúcke guľky - guľky SSOŠ získali CERTIFIKÁT - Regionálny produkt Gemer-Malohont

            • Dňa 28. januára 2023 sa v Dome Osvety v Rimavskej Sobote konalo slávnostné odovzdávanie certifikátov novým držiteľom značky Regionálny produkt Gemer-Malohont. Slávnostný akt bol súčasťou folklórneho programu Fašiangy v Dome osvety, ktorý organizovalo Gemersko - malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote. Celý večer sa niesol vo folklórnom duchu, o príjemnú atmosféru sa postarali folkloristi, heligónkari, aj ženské spevácke skupiny z Malohontu. Súčasťou prezentácie ocenených výrobkov, ale aj samotných autorov sa konala ochutnávka produktov, ktoré získali certifikát. Naša škola prítomným ponúkla “Revúcke guľky”, ktoré mali obrovský úspech. Zároveň sme ponúkli prítomným aj služby našich žiakov, ktorí nalievali víno, ponúkali syrové výrobky, koláče a muránske buchty. Región Gemer-Malohont má už 64 regionálnych produktov a je jedným z najúspešnejších regionálnych značení na Slovensku.

            • Aplikovaná informatika trochu inak

            •  

               

              Dňa 21. 02. 2023 bola Aplikovaná informatika trochu inak. Žiaci II.C triedy SSOŠ navštívili SPACE centrum v Revúcej. Oboznámili sa s možnosťami, ktoré ponúka toto centrum pre využitie voľného času mládeže. Pod odborným vedením Ing. Michala Alexaja mali možnosť vyskúšať si vytvárať 3D objekty v programe Tinkercad a následne ich vytlačiť na 3D tlačiarni. Ochotne im pri tom pomáhal aj ich spolužiak Juraj Rusňák, ktorý je častým návštevníkom tohto centra. Ďakujeme za skvele využitý čas.

              Ing. Kamila Sopko-Zimová

            • Turnaj v stolnom tenise žiakov SŠ

            • 22. 02. 2023 - CVČ Revúca

              Centrum voľného času v Revúcej usporiadalo pre študentov stredných škôl turnaj v stolnom tenise žiakov SŠ. V herniach CVČ Revúca sa 22. februára 2023 zišlo 12 žiakov z 3 škôl. Hralo sa systémom každý s každým na 4 víťazné zápasy. Víťazom turnaja sa stalo družstvo našej školy pod vedením Mgr. Branislava Paluša. Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a blahoželáme k víťazstvu v turnaji.

              Žiaci: Dávid Zubák, Štefan Pištoľ, Ján Pacek, Zubák Frank

               

            • Výstava STRETNUTIE PO ROKOCH - PSG

            • Výstavu STRETNUTIE PO ROKOCH navštívili už tri naše triedy zo SSOŠ v Revúcej. 21.2.2023 to bola III.C.

              Myslela som si, že už nebude o čom písať, ale dnes som bola spoznávať históriu s našou najzvedavejšou triedou. A tak, dnes nebola téma len o Š. M. Daxnerovi a J. F. Rimavskom, ale naši zvedaví študenti vyspovedali pani sprievodkyňu asi zo všetkého. Zaujímali ich vyučované predmety na Prvom slovenskom gymnáziu, učebné pomôcky, prvé maturity ... Študentov zaujali aj poznámky bývalých študentov, keďže boli mimoriadne rozsiahle a úhľadne napísané. Verím, že dnes získali naši študenti množstvo nových informácií, ale aj podnetov.

              Mgr. Čellárová Gabriela

            • Stretnutie po rokoch - výstava PSG

            • IV. C v múzeu PSG

              Gaudeamus igitur Iuvenes dum sumus... už tíško znie našim štvrtákom v ušiach, ale napriek tomu, alebo práve preto, nepoľavujú vo svojom vzdelávaní a denne sa pripravujú na svoju „ skúšku dospelosti“. Dnes na chvíľku uvoľnili svoje oči od obrazoviek monitorov a písania a svoje poznatky z regionálnej i slovenskej histórie si osviežili návštevou Múzea prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Podobne, ako ich mladší spolužiaci, navštívili výstavu STRETNUTIE PO ROKOCH a stretli sa s príbehmi Štefana Marka Daxnera a Jána Francisciho Rimavského prostredníctvom zaujímavých komiksov, ale aj zaujímavého výkladu. Veľmi poučná a zaujímavá časť výkladu bola o vzniku pečate nášho Prvého slovenského gymnázia. Študenti odchádzali plní dojmov a nových poznatkov.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • NÁSILIE V NÁS - Workshop

            • SPACE - Násilie v nás

              20. 02. 2023

              NÁSILIE V NÁS bol názov dnešnej aktivity v MsDK v Revúcej. Workshop bol organizovaný SPACES Revúca so sociálnou pedagogičkou CPP Revúca Zuzkou Antalovou.

              Organizátori pozvali niekoľko základných i stredných škôl a pozvanie prijalo šesť základných škôl a dve stredné školy z mesta Revúca a blízkeho okolia.

              Na tomto podujatí sa zúčastnili aj naši študenti zo SSOŠ v Revúcej a svojou kreativitou a šikovnosťou ukázali, že vedia tímovo pracovať a sú zrelými mladými ľuďmi schopnými analyzovať i zložité problémy súčasnej doby. Workshop bol zameraný na tému násilia, na prevenciu, dôsledky i jeho rôzne podoby, ale v konečnom dôsledku nás priviedol k záverom, že mladí ľudia poznajú násilie, vedia ho identifikovať a poznajú aj mnohé metódy prevencie, ale stále je potrebné sa v danej oblasti zdokonaľovať.

              Aktivity boli veľmi zaujímavé a poučné, keďže viedli žiakov a študentov k samostatnému pochopeniu problému násilia.

              Veríme, že takýto podujatí bude v budúcnosti viac a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Naši žiaci v múzeu PSG

            • II.C V MUZEU PSG 16.2.2023

              Kreativita, história, Slovenské národné hnutie, Gemer, Prvé slovenské gymnázium v Revúcej...., to všetko, a ešte viac ponúka výstava v Múzeu prvého slovenského gymnázia v Revúcej pod názvom STRETNUTIE PO ROKOCH. V roku 2022 by sa naše dve veľké osobnosti národného života dožili presne 200 rokov. Dvaja naozaj krásni, aktívni a vytrvalí bojovníci našich národných dejín- Štefan Marko Daxner a Ján Francisci Rimavský. Dvaja muži, ktorí pochádzali z neďalekej Hnúšte a blízkeho Tisovca, ale nemálo času strávili aj v našej krásnej Revúcej na fare u ev.a.v. farára pána Samuela Reussa.

              Toto priateľstvo, ale aj láska k vlasti a k nášmu slovenskému jazyku ich priviedli aj k spoločnej tvorbe pečate Prvého slovenského gymnázia. A dokázali toho oveľa viac....

              Prepni na Revúcu a Múzeum prvého slovenského gymnázia sa rozhodli, že spomienku na týchto dvoch velikánov trocha zatraktívnia a zorganizovali ich STRETNUTIE PO ROKOCH prostredníctvom tvorby mladých ľudí, ktorí vytvorili naozaj krásne a fantáziou naplnené komiksy....

              Dnes sa tejto výstavy zúčastnili aj žiaci II.C triedy zo SSOŠ v Revúcej, ktorí si okrem obohacujúceho výkladu z histórie prezreli aj krásne diela žiakov a študentov a odchádzali plní dojmov a podnetov.

              Opäť sme sa dozvedeli aj niečo viac z histórie nášho regiónu a tešíme sa na ďalšie spoznávanie, ktoré nám ponúka naše mesto i celé naše okolie.

              Mgr. Gabriela Čellárová

               

            • Beseda s Petrom Palgutom o Gotickej ceste

            • 17. 02. 2023 - SSOŠ Revúca - Beseda o Gotickej ceste

              Združenie Gotická cesta vzniklo 11. novembra 2007 ako výsledok niekoľkoročnej spolupráce rožňavských pamiatkarov s Regionálnou rozvojovou agentúrou v Rožňave.

              Snahou tohto združenia je pracovať v prospech kultúrnych pamiatok nachádzajúcich sa na turistickej trase Gotická cesta na Gemeri.

              Európska komisia (EK) udelila v roku 2022 značku Európske dedičstvo (European Heritage Label) dvanástim miestam, ktoré zohrali dôležitú úlohu v dejinách a kultúre Európy. Patrí k nim aj stredoveká sakrálna architektúra znázornená v 12 gotických kostoloch v regióne Gemer a Malohont:

              Rimavský okruh – Evanjelický a. v. kostol Rimavská Baňa, Evanjelický a. v. kostol Rimavské Brezovo, Evanjelický a. v. kostol Kyjatice, Evanjelický a. v. kostol Kraskovo

              Jelšavský okruh – Kostol Zvestovania Panne Márii Chyžné, Evanjelický a. v. kostol Kameňany, Kostol Najsvätejšej Trojice Rákoš, Rotunda sv. Margity Antiochijskej ŠiveticeŠtítnický okruh – Evanjelický a. v. Koceľovce, Evanjelický a. v. kostol Ochtiná, Reformovaný kostol Plešivec, Evanjelický a. v. kostol Štítnik

              Tieto informácie, ale aj mnoho ďalších zaujímavostí sa mohli študenti SSOŠ dozvedieť počas besedy s pánom Petrom Palgutom , ktorá sa konala dňa 17.2. 2023 v SSOŠ v Revúcej. Besedy sa zúčastnili žiaci z rôznych odborov a prispela nie len k ich prehĺbeniu poznatkov z regionálnych dejín, ale dozvedeli sa aj o možnosti spolupráce s týmto združením , ako aj o možnosti prispieť v budúcnosti svojou prácou k rozvoju cestovného ruchu v regióne Gemer-Malohont.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Valentínske pozvanie pre deviatakov základných škôl

            • Počas valentínskeho týždňa pripravili naši mladí cukrári veľa nových zákuskov, na ktorých si pochutili aj žiaci základných škôl. Naša škola pozvala všetkých deviatakov zo základných škôl a okrem zákuskov sme si pre nich pripravili aj valentínske občerstvenie. Žiaci si mohli aj vyskúšať, ako sa pripravujú miešané nápoje, palacinky alebo obľúbené gofry, ktoré si mohli ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

              Mgr. Beáta Kerekesová

            • KATEŘINA ŠEDÁ - Beseda so žiakmi SSOŠ Revúca - SOCIOLOGICKÝ PRIESKUM K VYTVORENIU PARTICIPATÍVNEHO PROJEKTU

            • Česká konceptuálna umelkyňa Kateřina Šedá navštívila našu školu 7. februára 2023. Stretla sa so žiakmi II. a III.C, ktorí sa podieľali na siocologickom prieskume k vytvoreniu veľkoformátového participatívneho projektu pre Revúcu a okolie, na ktorom Kateřina začala pracovať od júla 2022. Na základe zberu dát vytvorí do konca mája 2023 konkrétny návrh projektu, ktorého realizácia začne buď v druhej polovici roku 2023 alebo v roku 2024. Kateřina Šedá (12.12.1977 v Brne) je česká umelkyňa, ktorej práca má blízko k sociálnej architektúre. Je autorkou niekoľkých verejných realizácií v Českej republike aj v zahraničí. Je v poradí druhým českým umelcom, ktorý mal sólovú výstavu v Tate Modern v Londýne a držiteľkou niekoľkých prestížnych ocenení.

              Ďakujeme za návštevu.