• Novinky, aktuality

            • 14. ročník medzinárodného festivalu krajín V4 FOURFEST

            • Žiaci našej školy sa dňa 18.05.2023 zúčastnili 14. ročníka medzinárodného festivalu krajín V4 FOURFEST v Rimavskej Sobote. Tento rok bol rekordný počet účastníkov. Festivalu sa zúčastnilo 32 škôl a takmer 170 súťažiacich. Tohtoročnou témou bola: Moja vytúžená dovolenka. Žiaci nás reprezentovali  v odboroch kuchár, barman, kaderník a obchodný pracovník.

              Kategóriu kaderník - dámsky účes na letnú párty hodnotil špeciálny porotca kadernícky mág Alexander Sokolov. Tento uznávaný kaderník pôvodom z Ruska je hodnotiteľom súťaží v Paríži. Porota hodnotila módnosť, vypracovanie účesu, celkový dojem a originalitu. Našu školu reprezentovala Ivana Balogová, modelkou bola Nikola Brindzáková obe z II.A.

              V rámci podujatia FOURFEST - EUROAKADEMIK GASTRO 2023 prebiehala aj juniorská súťaž kuchárov. Ich úlohou bolo pred zrakmi divákov v časovom limite 60 minút pripraviť dve porcie hlavného jedla z lososa. Predsedom poroty bol Richard Cisár zo SZKC, Jedlá hodnotila aj česká herečka a kulinárka Markéta Hrubešová. V bronzovom  pásme sa umiestnil aj náš žiak Marek Džupinka z III.A.

              Zabaliť darčekový balíček, fľašu a naaranžovať stôl – to museli zvládnuť súťažiaci v kategórii obchodný pracovník. Naaranžované stoly na dovolenkovú tému boli naozaj nápadité. Odborná komisia, pod vedením zástupcov firmy Hypermarket TESCO Rimavská Sobota, hodnotila výber baliaceho materiálu, techniku, nápaditosť i vystihnutie danej témy. Našu školu reprezentovala Marika Zubáková z I.C.

              V rámci festivalu bola divácky atraktívna juniorská barmanská súťaž. Barmani na pódiu pred zrakmi divákov miešali short drink. Na štyri porcie mali 7 minút. Odbornej komisii, ktorej predsedal Ján Majoroš, lektor kurzov s licenciou SkBa, neušiel žiadny detail. Našu školu reprezentovala Kristína Trávničková z II.A, ktorá získala nové skúsenosti a cenné rady.

              Mgr. Oľga Hižnayová

               

               

            • Posledné zvonenie pre maturantov

            • A opäť je nás o niečo menej, tak ako každý rok o takomto čase. Dňa  26.5.2023 sa naše rady zúžili posledným zvonením pre IV.C  a II.N.

              Bola to chvíľa sviatočná, ale aj dojemná. Žiaci sa rozlúčili pekným príhovorom so svojou triednou učiteľkou, vyučujúcimi, ale i s ostatnými žiakmi školy. Pani riaditeľka sa svojím slávnostným prejavom rozlúčila s končiacimi študentmi a zaželala im veľa úspechov do ďalšieho života. Niektorí čoskoro vstúpia do brán vysokých škôl ,iní nastúpia do nových zamestnaní na Slovensku i v zahraničí, kde budú musieť dokázať svoje zručnosti i vedomosti. 

              V mene pedagogických zamestnancov i celej školy našim študentom želáme veľa úspechov v živote, ale aj pri maturitných skúškach, ktoré ich čakajú už o pár dní. 

              Mgr. Gabriela Čellárová

              Mgr. Gabriela Dojčárová

            • Digitálny žiak - oznam pre rodičov a žiakov

            • Vážení rodičia, milí žiaci !

              Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spustilo projekt Digitálny žiak- https://digitalnyziak.sk/.

              Oprávnené skupiny môžu získať príspevok 350 € na zakúpenie digitálneho zariadenia - notebooku pre svoje dieťa.

              Na to, či ste oprávnená skupina Vám odporúčame vyplniť formulár na tomto registračnom linku :

              https://register.digitalnyziak.sk/

              Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR overí Vaše údaje a spracuje vašu žiadosť. Tento proces potrvá niekoľko dní a následne Vám pošle správu, či ste oprávnený užívateľ.

              Pokiaľ bude Vaša žiadosť posúdená ako oprávnená, budete si môcť zakúpiť zariadenie v zmluvných predajniach v našom okolí.

              Pokiaľ potrebujete pomoc, resp. ďalšie informácie, kontaktujte nás správou na Edupage.

              Všetky potrebné informácie nájdete na stránke našej školy v samostatnom článku o projekte Digitálny žiak, alebo na stránke projektu https://digitalnyziak.sk/.

               

              Mgr. Gabriela Dojčárová

               

               

            • Projekt digitálny žiak

            • Chcem byť digitálny žiak

              Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

              Pre koho je projekt určený?

              Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

              Patria sem:

              • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
              • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
              • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
              • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023) vrátane žiakov piateho ročníka osemročných študijných programov

              Ako to funguje?

              Podrobný popis na získanie a uplatnenie príspevku nájdete nižšie. V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár. Neprehliadnite ani sekciu najčastejšie kladených otázok v prípade doplňujúcich otázok neváhajte kontaktovať naše call centrum +421 (0) 232 284466.

              Digitálny príspevok pre žiakov SR

              Slovensko aktuálne čelí výzve, akým spôsobom efektívne pripraviť študentov na výkon povolaní, ktoré ešte dnes neexistujú. Prognózy odborníkov hovoria jasne – až šesťdesiatpäť percent dnešných žiakov základných škôl raz obsadí pracovné pozície, ktoré vytvorí Priemysel 4.0. Podľa OECD pritom budú školy zohrávať kľúčovú úlohu pri príprave detí na budúci trh práce. Európska únia (EÚ) túto výzvu taktiež reflektuje – práve z tohto dôvodu navrhla Európska komisia nový Akčný plán digitálneho vzdelávania pre roky 2021-2027. Ten zdôrazňuje, že digitálna gramotnosť a digitálne zručnosti sú pre fungovanie v dnešnom svete nevyhnutné. Kľúčovú úlohu v efektívnej príprave študentov na digitálnu budúcnosť pritom zohráva nastavenie vzdelávacieho systému ako celku a aktívne zapájanie digitálnych zariadení do samotného vyučovacieho procesu na všetkých stupňoch, ako v školskom, tak aj v domácom prostredí. Aktivity Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky a Stratégie digitálnych zručností Slovenskej republiky pomáhajú tento cieľ postupne napĺňať, avšak na to, aby boli skutočne efektívne a priniesli želané výsledky, je potrebné vyriešiť základný problém, ktorým je nerovnomerná dostupnosť digitálnych zariadení.

              Cieľ projektu:

              Cieľom národného projektu je podpora rozvoja digitálnych zručností vo všeobecnosti a to prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia. Prostredníctvom vybavenia cieľových skupín potrebným digitálnym vybavením a softvérom sa aktívne nepriamo podporí využívanie digitálnych technológií aj vo vzdelávacom procese. Projekt má za cieľ aj zlepšiť inklúziu a prístup k digitálnym technológiám pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Realizáciou projektu sa prispeje k plánovaným výsledkom intervencií OPII, pokiaľ ide o zvýšenie intenzity využívania služieb a vzdelávania sa v digitálnom prostredí.

              Realizáciou projektu sa taktiež umožní zníženie sociálnych rozdielov medzi žiakmi, podpora samostatnejšieho prístupu k vzdelávaniu, ako aj zvládania digitálnej techniky pri príprave a na samotnej výučbe a zároveň vytvoria podmienky pre realizáciu dištančného vzdelávania pre všetkých žiakov.

              Registračný formulár pre žiakov: registračný formulár

              Všetky informácie nájdete na stránke Digitálny žiak (digitalnyziak.sk)

               

              Mgr. Gabriela Dojčárová

               

            • Mladý digitálny Európan

            • Obyvatelia Európskej únie vrátane Slovenska si už tradične 9. mája v rámci Dňa Európy pripomínajú zrodenie zjednotenej Európy.

              Za oficiálny Deň Európy bol 9. máj vyhlásený v roku 1985 na vrcholnej schôdzke predstaviteľov EÚ v Miláne.

              Na našej škole, ktorá sa v roku 2022 stala aj Ambasádorskou školou Európskeho parlamentu, si tento deň každoročne pripomíname iným spôsobom. 

              Tento rok sme to poňali „ študentsky“ a žiaci III.C sa zapojili do celoslovenskej súťaže Mladý digitálny Európan 2023, ktorá sa konala dňa 10.5.2023. Žiaci boli výborne pripravení a súťaž sa im páčila i pobavila ich, tak veríme, že boli i úspešní. Držíme prsty našim riešiteľom a nezabúdame: „Zjednotení v rozmanitosti.“

              Mgr.Gabriela Čellárová

              Ing.Zuzana Opielová

              /za pomoc ďakujeme aj Mgr.Gabriele Dojčárovej/

            • Výstava "MÔJ KOZMOS"

            • Dá sa spojiť etika, estetika a komunikácia?

              Určite áno. Naši žiaci z I. C triedy navštívili výstavu "MÔJ KOZMOS", ktorá je sprístupnená v priestoroch Múzea prvého slovenského gymnázia v Revúcej . Ide o výstavu výnimočného umelca, architekta a pedagóga, profesora Karola Weisslechnera. Na výstave predstavil svoje originálne šperky, objekty a kresby, ktoré znázorňujú jeho rôzne pocity a dojmy. 

              Počas výstavy si naši žiaci výstavu nielen prezreli, ale každý žiak si vybral šperk, ktorý na neho najviac zapôsobil, odfotil si ho a na budúcej hodine každý opíše svoj dojem zo šperku a pocity, ktoré v ňom vyvolal...Je to spôsob, ako naučíme mladých ľudí vnímať umenie, ale zároveň vnímať a chápať vlastné pocity a hlavne dokázať ich vyjadriť.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • 8. máj ako Deň víťazstva nad fašizmom

            • Druhá svetová vojna, ktorá sa začala 1. septembra 1939 útokom vojsk nacistického Nemecka na Poľsko, priniesla miliónom ľudí na oboch stranách frontu nevýslovnú bolesť, utrpenie, strádanie a smrť v rôznych podobách. Počas nej prišlo o život takmer 60 miliónov ľudí. Počtom obetí, svojím charakterom a krutosťou ide o najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva.

              Skončenie druhej svetovej vojny si jednotlivé štáty pripomínajú 8. mája ako Deň víťazstva nad fašizmom. Je to deň, kedy skončila 2.svetová vojna v Európe podpisom kapitulačných listín v Berlíne, ale utrpenie, ani zďaleka ešte neskončilo, no vidina pokoja bola blízko. Dôsledky mnohí pociťovali roky....Aby sa už nikdy nič podobné nezopakovalo, musíme si to dobré i to zlé pripomínať, pretože prichádza generácia, ktorá je už od tejto tragédie ľudstva vzdialená a my dospelí sme zodpovední za to, aby mladí chápali cenu mieru i hrôzu a nezmyselnosť vojny. 

              SSOŠ v Revúcej sa každoročne zúčastňuje pietnej spomienkovej slávnosti, ktorú organizuje Základná organizácia ZSPB gen. Viesta a Mestské kultúrne stredisko v Revúcej vždy na Námestí slobody v Revúcej. Aj tento rok sa naši študenti s pedagógmi z našej školy zúčastnili tohto slávnostného aktu a uctili si spolu s predstaviteľmi mesta i občanmi nášho mesta pamiatku gen. Viesta, položením vencov a zapálením sviečok.

              V duchu mieru a úcty k obetiam vojny sa ponesie na našej škole celý týždeň v podobe rôznych aktivít. Nemôžeme zabudnúť.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Prijímacie skúšky

            • Dňa 4. mája 2023 (štvrtok) budú na našej škole prebiehať prijímacie skúšky na odbor obchodný pracovník so začiatkom o 8:00 hod.

              Tešíme sa na Vás a prajeme veľa štastia pri riešení úloh.

              1. termín prijímacích skúšok - 1.kolo + zápis 

            • Oznam - vyplácanie štipendia

            • Oznamujeme žiakom školy, že štipendium za október 2023 sa bude vyplácať v pondelok - 20. novembra 2023 od 11:00 hod pri pani Chovankovej - č. dverí 121.