• Novinky, aktuality

            • Spoznávame miesta ...

            • "Povznesme sa nad zemskú márnosť a nechajme všetko tu stáť v starej koľaji, aby sme vyzdvihnúc sa do výšin nebeských uzreli nový život a nový svet.“ Aj takýto úžasný odkaz nám zanechal Krutohlav a my so žiakmi I.C triedy sme sa ho rozhodli uposlúchnuť. Nevzlietli sme to výšin nebeských, ale vzlietli sme poznávať nový svet. Svet Krutohlava a jeho tvorcu Gustáva Maurícia Reussa. Keď sme sa dozvedeli, kto bol Krutohlav a čo je to Hviezdoveda, prešli sme sa mestom, aby žiaci spoznali miesta, ktorými kedysi chodil aj G.Reuss. Nezabudli sme, ani na Prvé slovenské gymnázium, ktoré vzniklo z myšlienok otca G.Reussa, ev. a v. farára Samuela Reussa, a ktoré bolo súčasťou života celej rodiny Reussovcov. Pri spoznávaní histórie nášho mesta sme sa s pietou zastavili i pri pamätnej tabuli gen. Rudolfa Viesta a pripomenuli sme si udalosti SNP v nadväznosti na minulú exkurziu na Bojisku Dielik. Revúca je naozaj krásne mesto plné zaujímavostí a dá sa na neho hľadieť každý deň ako na nový svet, len treba vždy zmeniť uhoľ pohľadu. Ja verím, že naši žiaci sa ho naučia tiež takto vnímať a objavovať v ňom vždy nové krásy a zaujímavosti.

            • V OZVENÁCH TLKOTU ŽELEZNÉHO SRDCA UHORSKA

            • Naši budúci maturanti zo IV.C triedy SSOŠ v Revúcej dnes navštívili tematickú výstavu „PRVÉ SLOVENSKÉ GYMNÁZIUM V OZVENÁCH TLKOTU ŽELEZNÉHO SRDCA UHORSKA“, ktorá sa nachádza v Múzeu prvého slovenského gymnázia v Revúcej.

              Pri rôznych zaujímavých textoch si zopakovali , overili, ale aj doplnili svoje vedomosti, ktoré budú čoskoro overované aj pri ich prvej skúške dospelosti.

              Potvrdili si, že nikdy nevieme toľko, aby sme sa už nič nové nemohli naučiť.

              Študentov zaujali najmä počiatky telesnej výchovy v Revúcej, a teda i v celom Uhorsku , zaujímavé názvy školských predmetov, či život niekdajších študentov.

              Spoznávanie histórie Revúcej a nášho regiónu je hlboká studnica múdrosti a prekvapení. Vždy objavíme niečo nové, zaujímavé.

            • ŠKOLSKÁ AKTIVITA V RÁMCI PREVENCIE

            • V rámci školskej prevencie, po dohode s príslušníkmi mestskej polície a po odsúhlasení náčelníkom uvedenej inštitúcie pánom Gašparom v Revúcej , bola dňa 07.10.2022 v priestoroch školy v I.A triede realizovaná preventívna aktivita- beseda so žiakmi prvých ročníkov, zameraná na trestnoprávnu zodpovednosť. Príslušníci mestskej polície žiakov oboznámili s ich povinnosťami, ale aj následkami v prípade nesprávneho konania. Následne im predviedli chmaty a hmaty v prípade predvedenia na policajnú stanicu a nasadenie pút pre prípad nespolupráce s príslušníkom. Taktiež im ukázali strelnú služobnú zbraň a poučili ich o spôsobe nosenia a používania uvedenej zbrane. Z množstva plnohodnotných informácií , ktoré sa žiaci dozvedeli a boli im ozrejmené, ostali miestami prekvapení , nakoľko sú už za svoje prípadné činy trestnoprávne zodpovední . Po ukončení aktivity si žiaci vymieňali svoje skúsenosti a rozoberali besedu, ktorá sa vydarila v prospech všetkých zúčastnených. Ďakujeme za ochotu a prajeme pevné zdravie a pohodové služby.

            • Spoznávame históriu a krásu nášho mesta

            • V dnešný krásny jesenný deň sa naši žiaci prvého ročníka vybrali spoznávať históriu a krásu nášho mesta. Žiaci učebných odborov hostinský, cukrár a kaderník sú budúci zamestnanci i budúci majitelia prevádzok, ktoré sú súčasťou cestovného ruchu v meste Revúca aj v regióne Gemer.

              SSOŠ v Revúcej pripravuje žiakov, ktorí sú pripravení vo svojom odbore, ale aj všestranne rozhľadení mladí ľudia. Práve takýchto ľudí naše mesto aj náš región potrebuje. Pre rozvoj regiónu je potrebný rozvoj cestovného ruchu, do ktorého môžu mladí ľudia vniesť veľa dobrých nových nápadov. A čo je lepšie pre cestovný ruch ako šikovný, vzdelaný mladý človek, ktorý pozná a miluje kraj, v ktorom žije?

              Poznávanie mesta sa začalo tradične pri prvej budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Oboznámili sme sa s dvoma osobnosťami mesta a spoznali sme najstaršiu budovu- Rímskokatolícky kostol sv. Vavrinca diakona v Revúcej. Čaká nás, však, ešte veľa krásnych a historicky vzácnych miest, ktoré spolu navštívime a spoznáme.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Tematická výstava v PSG

            • Dnes (4.10.) žiaci III.C triedy SSOŠ v Revúcej navštívili tematickú výstavu "PRVÉ SLOVENSKÉ GYMNÁZIUM V OZVENÁCH TLKOTU ŽELEZNÉHO SRDCA UHORSKA. Výstava vznikla pri príležitosti 160. výročia vzniku Prvého slovenského evanjelického a. v. gymnázia vo Veľkej Revúcej. Prehliadka žiakom sprostredkovala mnoho nových informácií o učiteľoch i žiakoch v danom období. Zahĺbili sa hlbšie do ich osudov a dozvedeli sa mnoho nových zaujímavých informácií, ktoré využijú na hodinách dejepisu a literatúry, ale aj v svojej budúcej práci, či v živote.

            • NEZABUDNUTÍ SUSEDIA

            • Presne 9. septembra 1941 vtedajšia Slovenská republika prijala Nariadenie č. 198, ktoré obsahovalo až 290 represívnych paragrafov. Išlo o takzvaný Židovský kódex. Potupné zákony zobrali tejto skupine obyvateľov právo žiť ako slobodným a rovnocenným občanom. Od veku 6 rokov museli začať povinne nosiť šesť cípu žltú hviezdu, boli pozbavení všetkého nehnuteľného a sčasti aj hnuteľného majetku, vzťahovala sa na nich aj pracovná povinnosť. Židia boli vylúčení z volebného práva a z verejnoprávnych funkcií. Židovský kódex prakticky začal proces deportácií.

              Na Slovensku si od roku 2002 preto práve 9. septembra pripomíname ako Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia.

              Tento rok sme si opäť pripomenuli tento deň pietnym aktom aj v meste Revúca.

              NEZABUDNUTÍ SUSEDIA bola 9. 9. 2022 o 10.00 celoslovenská spomienková tryzna na Deň obetí holokaustu a rasového násilia. V meste Revúca sa konala na Námestí slobody a zúčastnili sa jej mnohí významní predstavitelia mesta a žiaci revúckych škôl, Za Súkromnú strednú odbornú školu v Revúcej bola pani riaditeľka Mgr. Ľuboslava Lacjaková a žiaci III.C triedy pod vedením Mgr. Gabriely Čellárovej.

            • Oznam pre žiakov

            • Budúci týždeň od pondelka do stredy (3. až 5. apríla 2023) budú mať žiaci na teórii dištančné vyučovanie a žiaci na OVY budú na svojom pracovisku v škole alebo v Tescu.

              Žiaci IV. C a II.N budú mať praktickú časť maturitnej skúšky

              Od štvrtka 6. apríla do utorka 11. apríla sú Veľkonočné prázdniny.

              Nástup do školy bude v stredu 12. apríla 2023 podľa platného rozvrhu - I. cyklus.

              Prosíme žiakov o zodpovedný prístup k dištančnému vyučovaniu. Nezabudnite vypracovať všetky úlohy zadané učiteľmi a v stanovenom termíne odovzdávať svoje práce. Na dištančnú výučbu budeme používať EDUPAGE.

              Maturantom prajeme veľa šťastia !

               

              piatok 20. októbra 2023 a v pondelok 23. októbra 2023 budú mať žiaci na teórii dištančné vyučovanie a žiaci na OVY budú na svojom pracovisku v škole alebo v Tescu.

              Nástup do školy bude v utorok 24. októbra 2023 podľa platného rozvrhu.

              Prosíme žiakov o zodpovedný prístup k dištančnému vyučovaniu. Nezabudnite vypracovať všetky úlohy zadané učiteľmi a v stanovenom termíne odovzdávať svoje práce. Na dištančnú výučbu budeme používať EDUPAGE.