• Novinky, aktuality

            • Vzdelávací cyklus Finančná akadémia pokračuje

            • Našim cieľom je poskytnúť žiakom vzdelávacie aktivity na zvyšovanie úrovne ich finančnej gramotnosti. V tomto období prebieha na našej škole vzdelávací cyklus Finančná akadémia, ktorá sa zameriava na mladých ľudí, aby sa so základmi efektívneho finančného hospodárenia oboznámili ešte predtým, ako dostanú prvú výplatu. 

              Finančná gramotnosť je pojem, ktorý hovorí o všeobecných znalostiach a vedomostiach ľudí v oblasti financií, ako aj o schopnosti ľudí rozumieť a vedieť sa efektívne rozhodovať pri správe svojich peňazí a finančných aktív.

              Dnes takmer každý z nás využíva finančné produkty a služby. Všetci máme účet v banke, debetnú či kreditnú kartu.

              Finančnú gramotnosť môžeme charakterizovať ako súbor finančných vedomostí, zručností a skúseností s efektívnym riadením vlastných finančných prostriedkov, ako i schopnosť celoživotne zabezpečiť seba a svoju rodinu. Len dostatok informácií a schopnosť pretaviť ich do správnych finančných rozhodnutí je predpokladom prosperity a finančne stabilnej budúcnosti jednotlivcov, ale aj celej spoločnosti.

              Preto veríme, že pre žiakov bude vzdelávací cyklus Finančná akadémia prínosom aj v tejto oblasti.

              Školiteľmi lekcií sú odborníci na financie zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK

              Ďakujeme za spoluprácu Nadácii PARTNERS.

              Mgr. Gabriela Dojčárová

            • Finančná akadémia v našej škole

            • Vzdelávací cyklus Finančná akadémia je určený pre študentov maturitných ročníkov a jeho cieľom je viesť mladých ľudí k väčšej finančnej zodpovednosti. Séria prednášok je úspešne realizovaná už niekoľko rokov, čo je dôkazom, že mladí ľudia majú záujem dozvedieť sa, ako správne pracovať s peniazmi. Zaujímavou cestou dostávajú návod, ako robiť správne finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu.

              Sme veľmi radi, že sa nám na našej škole podarilo uskutočniť odbornú prednášku zastrešenú Nadáciou PARTNERS. 

              Finančná akadémia je interaktívna forma vzdelávania, umožňujúca študentom otestovať si svoje finančné rozhodnutia na konkrétnych modelových situáciách.

              Lekcie Finančnej akadémie mapujú sektory finančného trhu a prinášajú študentom odborné základy vychádzajúce z Národného štandardu finančnej gramotnosti, ako aj praktické a užitočné informácie. Odbornými garantmi a školiteľmi lekcií sú odborníci na financie zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK.

              Chceme sa veľmi pekne poďakovať za možnosť zapojiť našich žiakov do vzdelávania určeného pre rozvoj finančnej gramotnosti. 

              Veríme, že informácie, ktoré žiaci získali počas týchto lekcií budú pre nich veľkým prínosom a pomôžu im orientovať sa vo svete peňazí. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

              Mgr. Gabriela Dojčárová

            • Deň otvorených dverí 2024

            • Dňa 8.2.2024 sa v našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí, počas ktorého mali žiaci základných škôl, ich vyučujúci i rodičia žiakov, možnosť prehliadnuť si priestory školy, oboznámiť sa s odbormi, ktoré škola ponúka, vypočuť si zážitky a skúsenosti žiakov aj vyučujúcich.

              Počas prehliadky školy sa mohli mladí záujemcovia oboznámiť s ukážkami prác žiakov, ale aj vyskúšať si rôzne aktivity. Mali možnosť namiešať si vlastný nealko drink, ozdobovať medovníky, modelovať ozdoby z marcipánovej hmoty, vyskúšať si balenie tovaru, či strihanie vlasov. Dokonca niektorí odvážlivci využili možnosť dať sa v našom kaderníctve ostrihať zdarma a boli veľmi spokojní. Okrem toho, škola bola plná všelijakých dobrôt, a tak si návštevníci mohli pochutnať na rôznych drobných chuťovkách, na rôznych koláčikoch a zákuskoch aj na rozmanitých  nápojoch. Zaujímavou pre žiakov bola aj návšteva učebne anglického jazyka, či informatiky.

              Veríme, že všetci odchádzali spokojní a dostali odpovede na všetky otázky.

              Niektorí žiaci nám prezradili, že už sa tešia na september a veria, že budú u nás môcť študovať. Záujem bol o všetky naše odbory - obchodný pracovník, cukrár, hostinský/ kuchár + čašník/, kaderník, ale aj o praktické práce.  Dokonca mnohí sa zaujímali aj o naše nadstavbové odbory - spoločné stravovanie / podnikanie v remeslách a službách.

              Tohto krásneho a zaujímavého dňa sa zúčastnila väčšina základných škôl z nášho okresu.

              Ďakujeme za návštevu !

               

              Mgr. Gabriela Čellárová

              Mgr. Gabriela Dojčárová

              Foto: Bc. Tomáš Vikor

            • VEĽKÁ NOC

            • Vo svete je množstvo krajín, kultúr a spoločenstiev, ktoré majú vlastné a možno i ojedinelé spôsoby ako osláviť Veľkonočné prázdniny svojimi vlastnými tradíciami. Tieto sviatky sa vždy prelínali s oslavou jari.

              Kúsok jari ponúkame v zátiší na prízemí a v areáli školy.

              Ing. Ingrid Dojčárová

              Bc. Danka Vrbjarová, Mgr. Patrícia Kmeťová, Korimová - Valková 

            • MAREC – MESIAC KNIHY

            • Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak.

              Dňa 10. 3. 1796, teda presne pred 225 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy.

              Zátiším na prízemí si pripomíname MAREC – MESIAC KNIHY.

              Ing. Ingrid Dojčárová

            • Literárna súťaž „Naša nedávna minulosť“

            • V našej škole sa venujeme pravidelne vzdelávaniu v oblasti ľudských práv a to nielen na hodinách občianskej náuky, ale aj rôznymi aktivitami. Zapájame sa do projektov, súťaží, besied alebo ich my organizujeme.

              Jednou z akcií, do ktorej sa zapojil náš žiak, Juraj Rusňák z III.C, bola literárna súťaž „Naša nedávna minulosť“, ktorú vyhlásilo občianske združenie MISIA 89. 

              Ďakujeme za reprezentáciu školy.

              Veríme, že v súčasnosti i budúcnosti budú z našej školy vychádzať uvedomelí a empatickí mladí ľudia pripravení niesť do sveta posolstvo lásky, úcty a rešpektu.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • Prednáška v múzeu PSG o holokauste

            • Žiaci II.C a III.C sa zúčastnili zaujímavej prednášky a diskusie, ktorú organizovalo v našom meste Múzeum prvého slovenského gymnázia v Revúcej v spolupráci s  Múzeom holokaustu v Seredi.

              Prednáška bola dostupná všetkým základným a stredným školám v meste. Ide o externé vzdelávanie mladých ľudí, ktoré organizuje Múzeum holokaustu v Seredi na území celého Slovenska.

              Pani Dr. Erika Tavaly žiakom a študentom veľmi pútavo priblížila ako ľahko zlá voľba a dobre mienená propaganda môže ovplyvniť milióny ľudských životov. Priblížila im aj život a podmienky v koncentračných táboroch a emotívne a odborne priblížila niekoľko osudov ľudí. Prednáška bola zavŕšená pútavým rozprávaním o úteku Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera z Auchswitz - Birkenau, ktorí po úteku podali tú najrozsiahlejšiu správu tých čias o tom, čo sa skutočne deje v tzv. „ pracovných táboroch“. Žiaci dostali široký priestor aj na diskusiu a na každú otázku dostali odbornú a poučnú odpoveď. 

              Ďakujeme obom inštitúciám za takúto zaujímavú formu vzdelávania.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • OZNAM - Veľkonočné prázdniny

            • Milí žiaci, kolegovia a rodičia !

              Od štvrtka 28. marca 2024 do utorka 2. apríla 2024 budú veľkonočné prázdniny.

              V škole sa uvidíme v stredu 3. apríla 2024, vyučovanie bude prebiehať podľa platného aktuálneho rozvrhu, žiaci na OVY budú na svojich pracoviskách.

              Prajeme vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov !

            • 79. výročie oslobodenia mesta Revúca

            • Každoročne si mesto Revúca dňa 25.1. pripomína výročie oslobodenia mesta. Tak tomu bolo i dnes, 25.1. 2024, kedy sme si pripomenuli 79. výročie oslobodenia. Pri pamätníku venovanom bojovníkom a obetiam Slovenského národného povstania na Námestí slobody v Revúcej sa konal pietny akt, ktorého sa zúčastnili aj žiaci a pedagógovia zo Súkromnej strednej odbornej školy v Revúcej.

              Udalosť oslobodenia mesta si pravidelne pripomíname aj v našej škole a žiakov vedieme k poznávaniu minulosti i prítomnosti mesta, aby mohli a vedeli vytvárať lepšiu budúcnosť. Nezabúdame.

              Česť pamiatke padlým za naše mesto.

              Mgr. Gabriela Čellárová

              Mgr. Oľga Hižnayová

            • Beseda o národnej linke na pomoc deťom

            • Dňa 9.11.2023 sme na našej škole privítali koordinátora v rámci NP Podpora ochrany detí pred násilím Ing. Mgr. Janku Švecovú, ktorá mala besedu spojenú s prezentáciou  v II.C o národnej linke na pomoc deťom.

              Národná linka na pomoc deťom a dospelým v ohrození: Viac ako nick  https://viacakonick.gov.sk/

              Je linka pomoci pre všetky deti a dospelých, ktoré sa ocitli vo vážnej situácii a hľadajú pomoc alebo niekoho s kým si môžu o tom pohovoriť.

              Sú tu pre každé dieťa 24 hodín denne 7 dni v týždni. Pomoc je poskytovaná bezplatne formou chatu alebo emailom.

              Každé dieťa má právo požiadať o pomoc aj bez vedomia rodičov alebo osoby, ktorá sa o neho stará.

              Nie si na to sám, dovoľ nám Ti pomôcť: https://viacakonick.gov.sk/

              Ing. Dana Vikorová

            • “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“

            • Hlas detí je dôležitý !

              Milí priatelia,

              s násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať,

              prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa

              od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo

              deti lepšie počuť!“.

              Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát

              upozorní na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu

              včasnej prevencie v spoločnosti, zaznie Slovenskom a Českom v hlasnom

              rytme bubnov 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00,

              aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

              Podujatie sa konalo pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany

              Čaputovej a Petra Pavla, prezidenta Českej republiky.

              Počas minulých rokov sa do podujatia zapojilo viac ako 230 000 detí a

              dospelých. A aj my sme boli súčasťou. Tohto roku sme sa už zúčastnili

              desiateho ročníka.

              Ďakujem za spoluprácu všetkým zúčastneným.

              Ing. Dana Vikorová

            • Prednáška: (Nie) som obeťou násilia ? ! Alebo STOP násiliu na deťoch

            • Hlavná téma: Šikana v školskom prostredí

              (Nie) som obeťou násilia?! alebo STOP násiliu na deťoch. 

              Pri príležitosti ,,Medzinárodného dňa eliminácie násilia", ktorý tento rok pripadá na sobotu dňa 25.11.2023, sa v 47. týždni, a to dňa 22.11.2023, vykonala pre štyri triedy študentov Súkromnej strednej odbornej školy v Revúcej preventívna aktivita - prednáška: (Nie) som obeťou násilia ? ! alebo STOP násiliu na deťoch, kde hlavnou témou bola šikana hlavne v školskom prostredí. Študentom bolo vysvetlené čo je šikana i násilie nielen v škole, ako to všetko v pravý čas rozpoznať, ich následky a ako k tomu predchádzať, aby na študentoch nezanechala dlhodobé stopy.  Okrem šikany v školskom prostredí bola aj podrobne i primerane k veku vysvetlená i trestno-právna zodpovednosť mladistvých. Zároveň študentom bolo vysvetlené, čo je priestupok i trestný čin, kedy sú priestupkovo a trestne zodpovední.       

              Deti, žiaci, študenti sú stále len deťmi. Treba mať vždy a všade oči otvorené. A preto nedovoľme, aby sa nielen deti zatvárali do seba a hľadali v sebe chyby. Podstatné je, aby sme v rámci prevencie zasiahli v pravý čas. A správnym prístupom i dobrou výchovou sa mohli študenti ďalej vyvíjať tým správnym smerom. Naša spoločnosť ich všetkých potrebuje.

              Ing. Dana Vikorová

            • Pečené nanuky a cake pops s vianočnou tematikou 

            • Naše prváčky v študijnom odbore cukrár pod vedením svojej pani majsterky pripravovali a zdobili pečené nanuky a cake pops s vianočnou tematikou. 

              Žiačky sa veľmi snažili, nanuky a lízatká boli krásne vyzdobené. Pri zdobení si vyskúšali prácu s čokoládou, poťahovacou a modelovacou hmotou, jedlými perličkami a rôznymi ozdobami. 

              Od pani majsterky si naše mladé cukrárky zaslúžili svojou kreativitou a pracovitosťou veľkú pochvalu.

               

              Mgr. Beáta Kerekesová

            • Výstava palaciniek

            • Žiaci II. A a III.A na odbornom výcviku pripravovali, ozdobovali a aranžovali palacinky. Boli nielen krásne na tanieri, ale všetkým aj chutili. Ďakujeme.

            • Prváci navštívili centrum SPACE v Revúcej

            • Banskobystrický samosprávny kraj otvoril niekoľko centier SPACE pre rozvoj mladých ľudí.

              Jedno z nich je aj v Revúcej, kde okrem technických a komunikačných zručností vedú mladých ku zdravému životnému štýlu. 

              Centrum sa podieľa aj na rôznych projektoch pre mladých a dlhodobo spolupracuje aj s našou školou. 

              V našej SSOŠ v Revúcej vedieme žiakov k návšteve centra, aby svoj čas využívali v bezpečnom prostredí, a aby rozvíjali svoje schopnosti do kvalitných zručností. 

              Dnes toto centrum navštívili žiaci I.C triedy a veľmi sa im páčilo. Pracovníci pre nich pripravili rôzne aktivity, a hlavne naši najmladší žiaci spoznali zaujímavé, podnetné a bezpečné miesto pre trávenie svojho voľného času.

              Mgr. Gabriela Čellárová

            • O Z N A M

            • Milí žiaci, kolegovia a rodičia !

              Od pondelka 19. februára 2024 do piatka 23. februára 2024 budú jarné prázdniny

              V škole sa uvidíme v pondelok 26. februára 2024, vyučovanie bude prebiehať podľa platného aktuálneho rozvrhu, žiaci na OVY budú na svojich pracoviskách.

              Prajeme vám príjemné prežitie voľných dní !

            • Revúcke vianočné trhy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné trhy v Revúcej.

              Aj naša škola bola súčasťou Revúckych vianočných trhov, ktoré sa konali 1. decembra 2023. Ako každý rok, aj tento rok sme sa aktívne zapojili, varili, piekli, predávali a súťažili. Tradične sa varili Revúcke guľky, kotlíková kapustnica, predávali sa aj langoše, domáci punč a fajné koláčiky. Všetko sa predalo, ale najviac sa tešíme pochvalám od spokojných zákazníkov. Náš súťažný tím varil pred Kohútom ďaľsiu fajnú kapustnicu, ktorú ocenila aj porota a získala 3. miesto. Veľmi pekne ďakujeme všetkým zamestnancom a žiakom, ktorí priložili ruku k dielu.

              Teší nás veľký záujem o naše "výrobky" a hlavne spokojnosť našich zákazníkov.

              Ďakujeme a prajeme pokojné a veselé VIANOCE.

               

            • Oznam

            • Oznamujeme žiakom školy, že dňa 22. decembra 2023 (piatok) je riaditeľské voľno.

              Vianočné prázdniny začínajú od 23. decembra 2023 do 7. januára 2024.

              Nástup do školy je v pondelok 8. januára 2024 podľa platného rozvrhu.

               

              Všetkým prajeme pokojné a radostné sviatky, prežite ich v zdraví a v kruhu najbližších.